Algemeen

Bezoek Canadese nazaat Folkert Tolsma aan Stiens

Op 29 april, rond de klok van twaalf uur, klonk het geluid van een doedelzak over het plein voor de “Nije Skalm”. Waar het op dat moment markt was, dus publiek genoeg.

De bespeler van de doedelzak was Peter ten Dijke uit Deventer. Hij zet zich in voor de stichting “Lest We Forget – Bringing Them Home”. Deze stichting fotografeert oorlogsgraven van Canadezen, die in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden in Canada kunnen op deze wijze informatie krijgen over de plek waar hun familielid ligt begraven.

In dit geval was het even anders: Peter was in het gezelschap van twee Canadezen, van wie er één familie is van Folkert Tolsma. Folkert is tijdens de oorlog opgepakt in Stiens, waar hij werkte als boerenarbeider en is in het werkkamp in Duitsland, waar hij te werk werd gesteld, overleden na enkele maanden.

Samen met de namen van Tamme Zijlstra en Arjen Heslinga, die eveneens zijn omgekomen tijdens de oorlog, staat de naam van Folkert op het oorlogsmonument, dat bij de “Nije Skalm” staat. Kathy Pearson, de achternicht van Folkert,  wilde dit heel graag bezoeken, en dit werd mede mogelijk gemaakt door Peter ten Dijke.

Kathy en haar man Trevor werden opgewacht en verwelkomd door een drietal leden van het 4 mei comité en twee mensen van de Documentatiestichting.

Na enige tijd klonk nogmaals het geluid van de doedelzak over de Lange Buorren. Daarna werd de Folkert Tolsmastrjitte bezocht.

Kathy was onder de indruk van de ontvangst.  Het zien van de naam op het monument en het straatnaambordje bleek best wel emotioneel. Ze wist uit de familieverhalen, verteld door haar pake en beppe, wat voor impact het verlies destijds had. De wens, om eens terug te zijn in het dorp van oudoom Folkert, kwam uit