Algemeen

Bonifatiusdag Dokkum: Inspiratie en beleving voor iedereen

Een meditatieve pelgrimswandeling, een lezing over de betekenis van Titus Brandsma, een processie door de stad, een viering met het gerenommeerde mannenkoor Pro Rege en activiteiten voor kinderen. De jaarlijkse Bonifatiusdag op zondag 2 juni in Dokkum is een dag vol inspiratie en beleving waar iedereen van harte welkom is. De meeste activiteiten zijn in en rond de Bonifatiuskapel. 

De Bonifatiusdag staat in het teken van twee heiligen. Ten eerste natuurlijk de naamgever die in 754 bij Dokkum is vermoord. Daarnaast veel aandacht voor Titus Brandsma. Deze Friese pater uit Bolsward maakt honderd jaar geleden een voettocht naar Dokkum om de bedevaarten naar de Bonifatiusbron nieuw leven in te blazen. Hij is ook de geestelijk vader van de Bonifatiuskapel en het omringende Bonifatiuspark. 
 
’s Ochtends start een pelgrimswandeling van circa 14 km door de natuur richting de Bonifatiuskapel in Dokkum. Een tocht in het spoor van Titus Brandsma, die in 1924 eveneens door dit gebied naar de Bonifatiusbron trok. Tijdens deze tocht door de natuur is ruimte voor ontmoeting en inspiratie.
 
Lezing Leo Fijen 
De bekende KRO-NCRV presentator Leo Fijen spreekt om 11.00 uur in de Bonifatiuskapel over 'Werk maken van je geloof, de inspiratie van Titus Brandsma'. Titus Brandsma stond voor zijn opvattingen en riep op niet mee te werken aan de deportatie van joden. Het wordt in 1942 zijn dood in het concentratiekamp Dachau. Wat kunnen wij heden ten dage van hem leren? Kan hij ons inspireren nu ook in onze tijd de tegenstellingen steeds scherper lijken te worden? 
 
Om 12.00 uur is het tijd voor de lunch. Ter plekke is een lunch te koop voor 7,50. Graag vooraf opgeven via secretariaat@paxchristi.frl. Zelf boterhammen meenemen kan natuurlijk ook. 
 
Processie door de binnenstad van Dokkum 
Om 13.00 uur start vanaf de Katholieke kerk aan de Koningstraat een processie door de historische binnenstad van Dokkum naar de Bonifatiuskapel. Het is een indrukwekkend gezicht. Iedereen die mee wil lopen is welkom, de tocht is ook geschikt voor mindervaliden. Mocht het nodig zijn, dan zijn begeleiders aanwezig.
 
Eucharistieviering in de kapel 
Om 14.00 uur start de eucharistieviering. Voorgangers zijn bisschop Ron van Hout van het bisdom Groningen/Leeuwarden en bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. Aan de viering werkt Christelijk mannenkoor Pro Rege mee. Zij zingen onder meer Bonifatiusliederen en de Titus Brandsma hymne, geschreven ter gelegenheid van de heiligverklaring van deze pater. Na afloop van deze viering is er gelegenheid voor informele ontmoeting in het park. 
 
Familieplein
De hele dag is in het Bonifatiuspark een familieplein met een springkussen en leuke activiteiten voor de kinderen.