Algemeen

Bruine band karate voor Marije Sijtsma

Marije Sijtsma uit Reduzum heeft de bruine band in het Shinkyokushin Karate behaald. Het 38-jarige lid van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens deed in het weekend van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli examen tijdens het jaarlijkse zomerkamp van de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO) in Zwartemeer. Het slagen van Sijtsma is een uniek moment voor Iryoku: de vorige keer dat een leerling de bruine band behaalde, was in 2011. 

Groepsfoto v.l.n.r.: Egbert Jan Pool, Chris Kuilman, Karin Buisman, William Baranyizigiye, Martijn Poortman, Zofia Pool, gastinstructeur Sensei Harris Wallmen (uit Roemenië), Marije Sijtsma, Shihan Gilbert Cleveringa, Nynke Anna Zijlman, Lauren van der Zee, Agnieszka Kepa-Pool en Keimpe Postema.

 

Met de bruine band bezit Sijtsma nu de 2e kyu in het Shinkyokushin Karate. Voor de zwarte band (1e dan) volgt nog de 1e kyu: de bruine band met slip.

 

Er was in het Drentse Zwartemeer ook succes voor vier andere karateka's van Iryoku. Lauren van der Zee uit Leeuwarden en Egbert Jan Pool uit Hallum slaagden voor de groene band met slip (3e kyu), Keimpe Postema uit Haren voor de groene band (4e kyu) en William Baranyizigiye uit Leeuwarden voor de gele band met slip (5e kyu). Het driedaagse examen bestond uit de onderdelen kihon (basistechnieken), kata (loopvormen), full-contact kumite (gevecht met tegenstander), stamina (conditie) en tameshi-wara (breektesten). De vijf examenkandidaten van Iryoku werden op het zomerkamp - met in totaal ruim honderd deelnemers - vergezeld door diverse clubleden, waaronder hun leraar Gilbert Cleveringa.

 

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku (Japans voor wilskracht) werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. Momenteel telt de vereniging ruim 120 leden en vijf dojo’s (locaties): vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen behaald op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht). Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Jaarlijks organiseert de vereniging de Oldehove Cup in Leeuwarden. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).


Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.