Algemeen

CBS de Wizebeam uit Minnertsga juicht racewagens over de streep

Onder luid gejuich gingen de zelfgebouwde racewagens over de finish. Groep 7/8 van basisschool CBS de Wizebeam uit Minnertsga sloten de lessen porgrammeren af met een heuse racewagen race.

Vooraf aan de wedstrijd kregen de leerlingen een korte instructie over overbrenging met tandwielen en snaren. Met deze kennis gingen leerlingen aan de slag en konden ze testen welke overbrenging hun racewagen sneller of zelfs langzamer maakte.

De lessen zijn gericht op het principe van ontdek, test, maak en deel. Vooral dat laatste is aldus Pascal Lejeune (docent) belangrijk. Leerlingen moeten verplicht bij elkaar in de ‘keuken’ kijken en informatie met elkaar delen. Uitleggen aan elkaar wat wel of niet werkt. Precies daar,  zit een prachtig leermoment.

Op de Campus volgen iedere 6 weken een basisschool uit de regio Wetenschap & Technieklessen. De lessen zijn heel divers en worden verzorgd naar behoefte van de school. Alle winnaars staan op de foto want hier geldt de olympische gedachte: ‘meedoen, is belangrijker dan winnen’.   

De komende twee weken zijn de leerlingen aan de slag in het technieklokaal. Dan gaan ze zagen, boren en timmeren, om ook aandacht aan de manuele vaardigheden te besteden. Want onze samenleving schreeuwt in middels om techneuten met de “gouden handen”.