Algemeen

Certificaten aan Fairtradebedrijven uitgereikt

Op maandag 28 oktober zijn de Fairtradecertificaten Noardeast-Fryslân uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de najaarseditie van de Fairtrade Week 2019 in de Harsta Hoeve in Hegebeintum. Wethouder Engbert van Esch reikt de certificaten uit aan twee van de 6 winnende bedrijven. De andere bedrijven krijgen hun certificaat later.

Foto: Nanne Nicolai 

Genomineerden Fairtradecertificaten
Er waren 6 genomineerden voor een Fairtrade-certificaat. Dit zijn Groepsaccommodatie Harsta Hoeve in Hegebeintum, Stadslocatie de Refter1854 te Dokkum, de Protestantse Gemeente Hantum c.a., Gezondheidswinkel Werkman Dokkum en De Groenteman Dokkum.

Fairtrade-principe
Bij fairtrade wordt vaak gedacht aan koffie, thee en bananen.
Minder bekend is dat er in de uitvaartbranche ook aan fairtrade gedacht kan worden. 
Uitvaartondernemer Wietske Bosch vertelde deze bijeenkomst over de mogelijkheden om ook fairtrade toe te passen bij een uitvaartverzorging. In het bijzonder wordt ingegaan op het gebruik van Green Coffins, Fairtrade gecertificeerde en duurzame uitvaartmanden in Nederland. Tevens is grafkistproducent Hendrik Ype de Vries uit Poppenwier aanwezig met handgemaakte houten uitvaartkisten.

Werkgroep Fairtrade
De werkgroep Fairtrade Noardeast-Fryslân krijgt bij hun vrijwilligerswerk ambtelijke ondersteuning van de gemeente. Samen met ondernemers wordt Fairtrade op de kaart gezet. Door gebruik te maken van Fairtrade producten en door de verkoop van deze producten, krijgen boeren en producenten van Fairtrade producten een betere levensstandaard.
Met allerlei activiteiten brengt de werkgroep Fairtrade onder de aandacht van de inwoners van deze gemeente.