Algemeen

Column: Bruidsfotografie heeft iets magisch

Vanaf heden stel ik mijn column voor onbepaalde tijd beschikbaar aan vrienden en dierbaren die ook iets te vertellen hebben, ieder op zijn of haar eigen wijze. De eerste in deze reeks is Thérèse Bouwens-Rijken; zelfstandig fotograaf en leerkracht op SWS de Swirrel in Britsum. 

Femke Jaarsma

Van fotograferen word ik blij, heel blij. Ik zou de hele dag wel bezig kunnen zijn met fotografie. En voor mij is dat meer dan alleen plaatjes schieten. De sfeer, de setting, het leren kennen van degene die ik fotografeer. Dat alles bij elkaar, daar word ik gelukkig van. Dat maakt dit werk zo ontzettend leuk. 

 

Ik houd van mensen, ze geven me energie. Wanneer ik fotografeer, wil ik ook míjn energie overbrengen. Zeker bij bruidsfotografie is dat belangrijk. Net zo belangrijk als het vinden van de juiste bruidsfotograaf. En dat lijkt simpel. Gewoon even googlen toch? Het is net het Rad van Fortuin. Bingo! Altijd prijs! Maar hoe weet je of die ene fotograaf bij je past? En heb je een match, iemand die de prachtigste foto’s maakt, past hij of zij dan wel binnen jouw budget? 

Kortom: hoe vind je de beste bruidsfotograaf? Dat is een vraag die ik mijzelf ook heb moeten stellen. Want wat maakt mij nou zo speciaal als fotograaf? 

Mijn kracht is - denk ik - het vastleggen van alles wat puur en echt is, en dat ik dat met volle overgave doe. Van de geluksmomenten, de tranen en de onverwachte situaties naar de momenten die anderen misschien niet zien maar ik wel. Ik zet altijd alles op alles om de sfeer van ‘de grote dag’ zo goed mogelijk neer te zetten. Daarnaast wil ik als bruidsfotograaf voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zijn mijn prijzen transparant en werk ik met verschillende prijscategorieën. En dat heeft niets te maken met brons, zilver of goud. Als ik een halve dag kom fotograferen, is dat net zo goed goud waard. 

Voor mij begint de magie al bij het kennismakingsgesprek. Ik vind het mooi om een aanstaand bruidspaar te ontmoeten. Wanneer ik bij een stel thuiskom laat ik ze daarom eerst zelf vertellen. Hoe hebben ze elkaar ontmoet? Wat is hun verhaal? Daarna neem ik ze mee in mijn ervaringen, tips en adviezen en stippelen we samen de bruiloft uit. En dan is er natuurlijk het fotograferen van de bruiloft zelf en - minstens zo leuk - het maken van het trouwalbum. Het vertrouwen dat een koppel mij geeft en de verbinding die ik voel, daar doe ik het voor.

Ja… ik zou graag nog veel meer bruiloften willen doen. Geen trouwplannen? Ik fotografeer net zo lief families, kinderen, zwangeren en pasgeborenen. Ik hoop je te ontmoeten in 2020!

 

Therese Rijken, Stiens