Algemeen

Column Saakje Wiegersma: AVIOFOBIE oftewel vliegangst

Zo’n 1 op de 3 mensen heeft hier in méér of mindere mate last van. De één is vastbesloten om nooit te gaan vliegen, terwijl de ander het met medicatie toch probeert. Als er toch een paniekaanval uitbreekt is dit veelal tijdens een moment dat de motoren aan gaan, de lucht van kerosine je neusgaten binnendringt en het vliegtuig naar de baan taxiet om vervolgens de lucht in te gaan.

Tijdens mijn baan als stewardess heb ik vele gevallen van vliegangst mee gemaakt. Symptomen zoals zweten, een snelle ademhaling of zelfs flauwvallen waren vaak gerelateerd aan vliegangst. Soms zaten mensen letterlijk verstijfd in de stoel met de handen in het haar. Vaak liep ik even naar deze persoon toe om een praatje te maken en een glaasje water te brengen. Een enkele keer heb ik mee gemaakt dat mensen rechtsomkeert maken en het vliegtuig uitstappen. Maar ook al is de angst groot, vaak onder (zelfopgelegde) druk van familie of vrienden kiezen ze er toch voor een vliegvakantie te boeken. Op het moment van boeken lijkt de vakantie dan ook nog héél ver weg. Maar als het grote moment daar is..

Vaak helpt een bezoekje in de cockpit als laatste redmiddel. Het zien van de vele knopjes en de grote schermen en weten wie er achter de stuurknuppel zit werkt kalmerend. Ook de uitleg over het vliegproces en het verloop van de vlucht maakt de angst minder. Maar helaas hebben de stewardessen en piloten hier niet altijd tijd voor. Vooral in de zomer werken luchthavens met strakke tijdschema’s. Ook gelden er strenge regels in de luchtvaart omtrent cockpitbezoek. Bij de meeste maatschappijen mag dit bijvoorbeeld alleen op de grond met toestemming van de gezagvoerder. Mocht je vliegangst ervaren, dan is het raadzaam om daar nu alvast aan te werken, zodat je in de toekomst rustig op reis kunt en belangrijker: van de reis kunt genieten! Mensen vragen me vaak of ik weleens een ‘enge’ situatie heb mee gemaakt tijdens mijn vluchten. Gelukkig heb ik nooit een dergelijk technisch mankement meegemaakt wat gevaarlijk was. Wat ik zelf beangstigend vond waren passagiers die zich niet konden gedragen, oftewel een ‘unruly passenger’ Mensen kunnen over de meest uiteenlopende dingen volledig de weg kwijtraken in het vliegtuig. Je probeert zo’n passagier te kalmeren en dan merk je al gauw dat er meer achter zit. Bijvoorbeeld een vakantie die tegenviel, ruzie met de partner, algemene vakantiestress of de vele hindernissen op de luchthaven die zorgen voor veel irritatie. Indien je de juiste aanpak hanteert zijn de meeste mensen wel te kalmeren en is het probleem op te lossen. Maar soms zijn er mensen die niet meer voor rede vatbaar zijn. Dan besef je je weer even hoe klein zo’n vliegtuig ook alweer is en dat je niet zomaar even de deur uit kan..

Saakje Wiegersma, The Travel Club Stiens