Algemeen

Dak Gebint Verhaal – 11 Friese kerken

Met het kunstboek Dak Gebint Verhaal – 11 Friese kerken en een bijbehorende expositie portretteren kunstschilder Hendrik Elings, fotograaf Baukje Venema en schrijver Eddy van der Noord 11 Friese kerken op een niet eerder vertoonde manier. Op 12 juni wordt het boek gepresenteerd, op 3 april start een crowdfundactie om het financieel mogelijk te maken.

Hendrik schildert de kerken van bovenaf, waarbij door het gekozen perspectief de focus op het dak komt te liggen. Baukje maakt bijzondere tijdopnames in zwart-wit van de tussen het plafond en het dak van een kerk gelegen gebinten, als ware die de botten van een kerk. Eddy schrijft over een opvallend element van elke kerk, dit in het Fries en het Nederlands. Voor de keus van de kerken wordt samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken gezocht. 

In goed overleg worden de volgende 11 kerken uit het rijke bezit van de stichting geselecteerd, variërend in bouwstijl en door alle eeuwen heen o.a.: St. Anne, St. Jabik, Holwert, Koarnjum, Bornwird.  Gekoppeld aan het boek wordt een expositie georganiseerd in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie. De opening van de expositie is op zondag 12 juni 2022 en ze duurt tot 4 september 2022. In de periode daartussen trekken de kunstenaars langs de elf deelnemende kerken. In elke kerk wordt een lezing en mini-expositie georganiseerd, dit in overleg met de Plaatselijke Commissie. Dit is een duur project dat niet gerealiseerd kan worden zonder financiële hulp. Afgelopen 3 april is er een crowdfunding gestart, de actie loopt tot 3 mei. Steun de drie kunstenaars en help hen een prachtig boek te realiseren en een prachtige expositie te maken. Ga naar www.voordekunst.nl/projecten/13649-dak-gebint-verhaal-11-friese-kerken

en kies één van de vele tegenprestaties