Algemeen

Duivententoonstelling in Minnertsga

Postduivenvereniging De Vliegende Post in Minnertsga houdt zaterdag 11 januari een tentoonstelling, waarvoor een select aantal duiven wordt ingestuurd. 

De tentoonstelling is in het verenigingsgebouw aan de Rispinge. De tentoonstelling begint ‘s middags om 14.30 uur. De duiven gekeurd door een gediplomeerde keurmeester, die aangesloten  is bij de Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven (GvK). Tijdens de tentoonstelling is er een bonnenverkoop van duiven van zowel liefhebbers van de vereniging als van gerenommeerde liefhebbers uit de regio! (deze zijn te zien op www.bonnenverkoop.nl). Wie een gokje wil wagen kan dat doen bij het draaiend rad. Het is volgens de tentoonstellingcommissie, voor zowel de duivenliefhebber als belangstellenden zeker de moeite waard om een bezoekje aan de tentoonstelling te brengen. De lief-hebbers beantwoorden graag vragen over hun hobby. De tentoonstelling duurt die zaterdag tot ongeveer 19.00 uur.

Historie
Al heel lang geleden heeft de mens de rotsduif, de stamhouder van de hedendaagse postduif, tam gemaakt. Minstens 5000 jaar geleden hielden de oude Egyptenaren al duiven als huisdieren. Zonder twijfel zullen deze ook zijn vergeten, maar men roemde ook al de schoonheid en het gezellige gekoer van deze vogel. Vooral als postduif werd het dier geprezen. De duif beschikt namelijk over het vermogen om grote snelheden te behalen, heeft een groot uithoudingsvermogen en een subliem en uitzonderlijk oriëntatie vermogen. 

Dit maakte al in oude tijden, de duif uitermate geschikt voor het veilig overbrengen van berichten. Want het ongrijpbare dier was sneller dan een hardloper of een ruiter. Bovendien neemt de duif gemakkelijk natuurlijke hindernissen als bergen en rivieren. Zo is bekend dat de Sultan van Bagdad in het jaar 1150 een uitstekend netwerk van postbezorging van duiven bezat. Veel later heeft de wedstrijdsport zich van de duif meester gemaakt. In Nederland en Belgie zijn er liefhebbers van het houden van postduiven. Vooral in de voormalige oost-bloklanden en China is deze sport beoefening nog heel populair! Zowel in Nederland, Belgie en Duitsland is het aantal duivenliefhebbers tanende! Dit komt mede door de vergrijzing.