Algemeen

Dwalen door Klankrijk in de herfstvakantie

Het wordt dit jaar een muzikale herfstvakantie in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Kinderen kunnen er muziek horen, voelen en zien, zelf muziekinstrumenten maken en ontdekken hoe dieren geluid maken. Samen met CityProms worden er creatieve workshops georganiseerd met live klassieke muziek.

In de herfstvakantie werken het Natuurmuseum en CityProms (de organisatie achter het grootste klassiekemuziekfestival van het Noorden) samen. Muziek heeft alles te maken met geluid en geluid heeft te maken met trillingen. Maar hoe werkt dat nou precies? In de herfstvakantie komen kinderen daar alles over te weten.

Het atrium van het museum wordt daarvoor omgetoverd tot Klankrijk, een land waar muziek de boventoon voert. Hier gaan kinderen allerlei opdrachten doen die te maken hebben met geluid en zintuigen. Bij elke opdracht kunnen ze muzieknoten verdienen. Daarnaast gaan ze op zoek naar dieren en bijbehorende instrumenten. Verschillende dieren maken op verschillende manieren geluid, net als instrumenten. Welk dier en instrument horen bij elkaar?

Traditiegetrouw is er in de vakantieweek van het noorden ook weer een programma met workshops. Deze worden verzorgd door CityProms. Samen met saxofonist Christiaan van der Weij gaan kinderen op zoek naar natuurgeluiden in muziek en tijdens de workshop Klinkende Lepels kunnen kinderen proeven welke verschillende smaken muziek kan hebben.  Ook mogen ze samen met violist en geluidskunstenaar Jacob Plooij muziekinstrumenten maken van afval.

Kinderen kunnen Klankrijk bezoeken in de herfstvakantie die loopt van zaterdag 12 t/m zondag 27 oktober. De workshops vinden plaats in de week dat het noorden vakantie heeft, namelijk van zondag 20 oktober t/m zaterdag 26 oktober. Op 25 oktober is het bovendien Coole Kidsnacht en is het museum extra geopend tussen 17.00 en 21.00 uur. Het programma is te vinden op natuurmuseumfryslan.nl. Voor meer informatie, zie ook cityproms.nl.

Dwalen door Klankrijk wordt financieel gesteund door het Prins Bernard Cultuurfonds, Het Nieuwe Stadsweeshuis, het Old Burgerweeshuis en de Boelstra Olivier Stichting.