Algemeen

Expositie Quilts in Johanneskerk Britsum

Suzanne ter Berg-Bosma (1950) uit Britsum werkt haar hele leven al met stoffen. Vanuit die belangstelling volgde zij de opleiding tot lerares naaldvakken. De focus lag vooral op het maken van kleding. Vanaf 2002 heeft zij zich toegelegd op quilten. 

Aanvankelijk maakte ze veel traditioneel werk, maar later werd haar werk moderner en vrijer. Haar gevoel brengt haar tot het ontwerp. Oude én moderne technieken en materialen bepalen het resultaat. Kleur speelt een belangrijke rol.

Wie “quilts” zegt denkt aan de Amish, Mennonieten in Noord-Amerika en de Elzas, die zich van oudsher hebben toegelegd op het maken van gebruiksvoorwerpen zoals dekens en spreien. Drie lagen stof werden met de hand aan elkaar geregen in vaste patronen (onder andere: log cabins). Vele moderne quilt(st)ers hebben die vaste patronen inmiddels losgelaten, maar een originele quilt wordt nog steeds gekenmerkt door de verbinding van die drie lagen stof.

Waar ook de drie lagen stof worden losgelaten is geen sprake meer van een quilt, maar wel van doorgroei naar een andere textiele kunstvorm. Het werk van Suzanne ter Berg-Bosma is nog steeds gebaseerd op de verbinding van drie lagen stof. Van vaste patronen is echter geen sprake meer. Haar langjarige verblijf in de Cariben heeft haar kleurgevoel versterkt en haar expressievrijheid doen toenemen. Aan haar techniek heeft ze voortdurend gewerkt tijdens inspirerende workshops en cursussen, in het bijzonder die onder leiding van Dineke Ugen. Haar aldus verworven en gepolijste vrijheid van expressie heeft in 2017 geleid tot een quilt in kubusvorm, waarin quilttechniek en lichtspel ultiem verenigd zijn.

Een eerdere expositie van haar vond plaats in de molen van Kantens in 2010. Haar werk vond ook onderdak in tentoonstellingen in Uithuizen in 2014, in de grote kerk in Alkmaar in 2015, in museum de Oude Wolden in Bellingwolde in 2017/2018 en in de grote kerk in Deventer in 2018.

Inspiratie voor haar werk komt uit haar diepste innerlijk. De uiteindelijke vorm ontstaat altijd onder haar handen, soms terwijl het werk vordert en gaandeweg gestalte krijgt en soms aan de hand van vooraf, door haar, bedachte patronen. Het meest verrassende voor Suzanne ter Berg-Bosma zelf is nog wel dat het zo lijkt te zijn dat haar bron van inspiratie nooit opdroogt.

 

Datum: 3 augustus t/m 8 september 2019

Zaterdag en zondag: 13:00 – 17:00 uur

Locatie: Johanneskerk, Britsum

www.aldefrysketsjerken.nl

De entree in de kerk in Britsum is gratis