Algemeen

Filmhuis Stiens: Klein protest in DDR-klas heeft grote gevolgen

In 1956 protesteert een klas in de DDR tegen de Sovjet-inval in Hongarije met twee minuten stilte in een van de lessen. Een kleine daad van verzet met onvoorziene gevolgen. Dit waargebeurde verhaal is het onderwerp van ‘Das schweigende Klassenzimmer’ die Filmhuis Stiens maandag 28 oktober vertoont in De Skalm. Aanvang 20.00 uur.  

Na het succesvolle ‘Der Staat gegen Franz Bauer’ komt de Duitse regisseur Lars Kraume opnieuw met een beklemmende film. Tijdens een half illegaal uitstapje naar West-Berlijn horen de vrienden Kurt en Theo dat er in Hongarije een opstand gaande is tegen de Sovjet-bezetter. Daar hadden ze in de DDR nog niets over gehoord. 

De jongens halen hun klasgenoten over tijdens een les twee minuten stilte te houden. Het lijkt bijna een kwajongensstreek, ze kunnen een lach amper onderdrukken. Het bange schoolhoofd wil er aanvankelijk niet echt een zaak van maken. Maar dat mislukt als deze ‘contrarevolutionaire actie’ tot buiten de schoolmuren doordringt.

En dat komt de DDR-machinerie in actie. Er wordt vanaf het begin geprobeerd om de solidariteit binnen de klas te breken. De duimschroeven worden aangedraaid. Wie is bereid om anderen te verraden? Als de minister van onderwijs zich er ook nog mee gaat bemoeien worden alle drukmiddelen in stelling gebracht. 

Lars Kraume voert de spanning meesterlijk op. En die wordt nog versterkt als langzamerhand ook de achtergronden van de hoofdrolspelers worden onthuld. Wie breekt als eerste onder de druk? 

In ‘Das schweigende Klassen-zimmer’ wordt opnieuw een nagenoeg onbekend stukje DDR-historie verteld. En tegelijk is het een overtuigend algemeen verhaal over hoeveel principes waard zijn in moeilijke omstandigheden. Bezwijk je, buig je een beetje mee of blijf je overeind? 

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl