Algemeen

Filmhuis Stiens opent seizoen met Oscarwinnaar

Filmhuis Stiens opent het nieuwe seizoen met de drievoudige Oscarwinnaar ‘Green book’, waaronder de prijs voor de beste film van het jaar. Hoofdpersonen zijn de blanke Newyorker Tony Vallelonga en de gevierde zwarte concertpianist Don Shirley. Die besluit in de jaren zestig een tournee te maken door de zuidelijke staten van de VS, waar het racisme hoogtij viert. ‘Green book’ is te zien op maandag 16 september in De Skalm. Aanvang 20.00 uur.

De pianist neemt Vallelonga – bijnaam Tony Lip - in dienst als zijn chauffeur en beschermer. Want Tony heeft naam gemaakt als uitsmijter in de gerenommeerde Newyorkse nachtclub Copacabana.

Zoon Nick Vallelonga schreef mee aan het script van de film, want hij kende de belevenissen van zijn vader en de pianist uit de eerste hand. De titel ‘Green book’ is ontleend aan het reisgidsje waarin Afro-Amerikanen adressen konden vinden waar ze veilig konden eten en overnachten in de Deep South.

Het scenario heeft wat gemeen met dat van de Franse megahit ‘Intouchables’. Maar verfrissend is dat ‘Green book’ de raciale stereotypen heeft omgedraaid. Nu is het het zwarte personage, afkomstig uit een verfijnde en beschaafde wereld, die weer in contact moet worden gebracht met ‘het echte leven’. En het witte personage staat voor oprechtheid, directheid en de onderbuik. Meestal is die rolverdeling juist andersom.

Die tegenstelling zorgt voor de nodige humor, maar het is humor met een rafelrand, want het onversneden racisme van blank Amerika ligt voortdurend op de loer. Een film die je bij blijft, met twee geweldige hoofdrolspelers, Viggo Mortensen en Mahershala Ali. 

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl 

Foto Universal Pictures