Algemeen

Friese troubadour Grytsje Kingma in de Johanneskerk

Op vrijdagavond 23 augustus 2019 om 20.00 uur (deuren open om 19.30 uur) is Grytsje Kingma, zangeres en liedjesschrijfster, in de Johanneskerk in Britsum.

Zangeres Grytsje Kingma schrijft en zingt haar eigen Friese liedjes en treedt daarmee op in Friesland en soms daarbuiten. Haar zang begeleidt ze meestal op gitaar of ze maakt gebruik van begeleidingsbanden (met piano, gitaar, viool en fluiten). De teksten zijn mee te lezen op de beamer en sfeerfolle foto’s  illustreren daarbij de liederen, een mooie eenheid van klank en beeld. Soms nostalgisch, vaak gevoelig, af en toe met een knipoog. Soms gebruikt ze liedteksten van anderen, of bestaande melodieën.

Ze heeft nauw samengewerkt met dichter/vertaler Atze Bosch. Er staan drie cd’s op haar naam, ”Wjerlûd”, “Wytfear”en “Sjong in nij liet” en een liedtekstenbundel, “Tûzen dagen”. Verder heeft ze meegewerkt aan diverse andere muziekprojecten, waaronder cd-opnames en vertalingen van liederen voor Friese bundels. 

De Friese taal ligt haar na aan het hart en de rijkdom van It Frysk brengt ze in haar teksten en zuivere zang tot uiting. Fryske folkmuzyk dy’t it hert rekket!