Algemeen

FysioStiens en Pro-Tact: extra ruimte biedt extra kwaliteit, reden voor Open Dag

Stiens - De verbouwing en verdubbeling van het pand van FysioStiens aan de Truerderdyk 9 in Stiens is klaar. Alle reden voor de Open Dag op zaterdag 11 januari, bedoeld voor alle belangstellenden uit Stiens en de wijde regio. 

De verbouwing leverde o.a. nieuwe behandelkamers op voor kinderfysiotherapie en bekkenfysiotherapie én een grote en ruime sport-/oefenzaal. Deze wordt naast FysioStiens benut door Pro-Tact, dat beweeg-, training- en leefstijladvies geeft.

’Bij FysioStiens behandelen we geen klachten, maar ménsen met klachten’ is de slogan en juist in de vernieuwde en vergrote ruimte komt deze kwaliteit nog beter tot zijn recht, vertelt Cor Doornbos. Hij kijkt daarom met zijn team fysiotherapeuten (Susanna Joostema-Bergsma, Anouck Bletterman, Nynke Canrinus, Martijn Langendijk, Emma Doornbos, Anita Siebring, Marieke Goudzwaard en assistente Rigine Attema) uit naar het moment dat het publiek de vernieuwde praktijk kan bekijken. 

Voor Cor Doornbos is de verbouwing een vervulling van vele wensen. "Het verhoogt de mogelijkheden en versterkt ook de onderlinge samenwerking van de therapeuten, goed voor de kwaliteit die we aanbieden. De ruimte bevordert de rust en geconcentreerdheid nog meer." 

De Open Dag wordt samen met Pro-Tact georganiseerd, die op professionele wijze gezondheidstesten, advies, coaching en training aanbiedt. 

Cross-over samenwerking
Er is een groot deel van de ruime oefenzaal (ook qua hoogte), ingericht voor vrije therapeutische en sport specifieke oefeningen. Daarnaast is er een kracht en cardio gedeelte. 

Soms is er interactie tussen Pro-Tact en FysioStiens. Waar beweging deel van het herstelproces uitmaakt, kan Pro-Tact in sommige gevallen daar ruimte voor bieden. Waar Pro-Tact op haar beurt merkt dat fysiotherapie gewenst is bij een van haar cliënten, of in ieder geval een screening, dan kan dat. Sybrecht Andringa vormt met Wieger van der Heide de spil van de zaaltrainingen en -gezondheidsmetingen van Pro-Tact. Sybrecht adviseert over voeding, geeft bootcamptrainingen en fitnesslessen aan zwangere vrouwen. Wieger biedt naast testen en training sportmassage. Diny Veldstra heeft zich gespecialiseerd in sportvoeding, en geeft ook reguliere voedingsadviezen.

Voordeel nieuwe ruimte voor fysio
De dag biedt informatiemomenten over enkele fysiotherapie-specialisaties als bekkenfysiotherapie, sportfysiotherapie en Parkinsonfysiotherapie. Bekkenfysiotherapeute Susanna Joostema-Bergsma geeft gedurende de dag enkele malen tekst en uitleg over ontwikkelingen van haar specialisatie voor vrouwen en ook mannen, die vaker een verwijzing krijgen. Ze laat zien wat ze met echo-testen kan aantonen bij bekkenproblematiek. Cor Doornbos toont de frisse nieuwe ruimte en de voordelen ervan, ook voor zijn specialisaties Parkinsonfysiotherapie en schoudertherapie. Hierbij worden tijdens de Open Dag de mogelijkheden van echografie om in de schouder te kunnen kijken getoond. FysioStiens biedt daarnaast o.a. kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie en algemene fysiotherapie. ,,De diverse masteropleidingen die we hebben gedaan - en nog doen - passen bij deze ontwikkeling die we hier nu ook qua ruimte meemaken.’’ Doornbos geeft tijdens de Open Dag informatie over de grote stappen die er gezet worden met mensen met Parkinson. Die ook nu meer dan ooit letterlijk de ruimte krijgen in de oefenzaal. "Bij oefeningen blijkt in de ruimte de bal goed als een cue te werken. En ondanks de Parkinson maken ze dan weer een natuurlijke beweging, net als bij de loopladder op de vloer en met de muziek als cue."

‘Neem vrienden en familie mee’
Een cliënt van bekkenfysiotherapeute Susanna vertelde onlangs dat haar vriendinnen, zeventigers, tijdens een gezellig rondje openhartig vertelden over incontinentie. Bijna allen hadden er last van, zonder dat de een het van de ander wist, laat staan dat ze wisten dat er therapie voor bestond. "Vraag het gerust ook tijdens de Open Dag, neem daarom vriendinnen en familie mee", aldus Susanna Joostema. Wieger van der Heide en Martijn Langendijk (master sportfysiotherapeut i.o.) geven een demonstratie van de nieuwste meetmogelijkheden om bijvoorbeeld de spronghoogte bij sporters vast te stellen. Martijn: "Hierdoor kunnen we een trainingsprogramma optimaliseren en bijvoorbeeld de links-rechtsverschillen goed in beeld brengen." "En zo kunnen we wel doorgaan", zegt Cor Doornbos. "Ooit was de fysiotherapeut breed inzetbaar, nu zie je op elk vlak verdieping bij onze fysiotherapeuten in de specialisaties. Een geweldige ontwikkeling waardoor je nog meer voor de patiënten kunt betekenen. En zo’n nieuwe ruimte is dan ideaal."

Open Dag in verbouwde en vernieuwde pand van FysioStiens aan de Truerderdyk 9 in Stiens. Datum en tijd: zaterdag 11 januari van 11.00 tot 15.00 uur.  

Wie springt het hoogst
Open Dag met demonstraties, aanvang 11.00 uur.
11.30 uur Fitness voor zwangere vrouwen
12.30 uur Wie springt het hoogst? De voetballer, de korfballer of de handballer?
13.00 uur Demo-testen kinderfysiotherapie
13.30 uur Indoor bootcamp

Tijdens de Open Dag van FysioStiens en Pro-Tact gaan drie sporttoppers uit de regio de uitdaging aan om uit stand het hoogst te springen. Die sprongen worden door gloednieuwe en geavanceerde apparatuur gemeten. Ze krijgen daarbij driemaal de kans om het hoogst te springen. 

Interessant voor jong en oud om te zien wat er op sportief gebied via goede meetmethodes mogelijk is. Een een-tweetje van fysiotherapeut Martijn Langendijk (FysioStiens) en Wieger van der Heide (Pro-Tact) 

Tekst: Sybe Joostema

Zie ook de advertentie op pagina 8 van de Stienser