Algemeen

Gemeente Leeuwarden neemt stokje CO2-prestatieladder over van De Fryske Marren

De gemeente Leeuwarden gaat aan de slag met de CO2-prestatieladder en neemt hiervoor symbolisch het estafettestokje over van gemeente De Fryske Marren. Het estafettestokje wordt doorgegeven aan organisaties die zich actief inspannen om de eigen CO2-uitstoot te verminderen. De gemeente brengt hiervoor de huidige CO2-uitstoot in kaart en maakt plannen om deze te verminderen. Het uiteindelijke doel is om gecertificeerd te worden volgens de CO2-prestatieladder. 

 

Op de foto: Wethouders Frans Veltman (links) en Bert Wassink (rechts).

 

Leeuwarden zet in op verminderen CO2-uitstoot eigen organisatie
Met behulp van de CO2-prestatieladder wil gemeente Leeuwarden een enorme hoeveelheid energie besparen. Uiteindelijk wil de gemeente gecertificeerd worden. Leeuwarden start daarom met het in kaart brengen wat de huidige CO2-uitstoot is van de eigen organisatie (nulmeting) en gaat dit halfjaarlijks bijhouden. Hiermee volgt Leeuwarden de richtlijnen van de CO2-prestatieladder. Door deze richtlijnen aan te houden kunnen resultaten gemakkelijk vergeleken worden met andere organisaties en gemeenten.

Volgende stap verduurzaming eigen organisatie gemeente Leeuwarden

Wethouder Duurzaamheid Bert Wassink is blij met de stappen die gezet worden richting de verduurzaming van de eigen organisatie: “Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. Tot 2025 willen we flinke stappen zetten in het verduurzamen van de eigen organisatie en ons wagenpark om uiteindelijk in 2050 fossielvrij te zijn. Inzicht in onze CO2-uitstoot en het daarnaast actief inzetten op verminderen hiervan, helpt ons om deze doelstelling te behalen.” Wassink neemt daarom graag het estafettestokje over van Wethouder Frans Veltman van De Fryske Marren. De Fryske Marren was de eerste Friese gemeente die een certificering behaalde volgens de CO2-prestatieladder.

Wethouder Veltman zegt hierover: “Als gecertificeerde gemeente moedigen wij organisaties aan om de CO2-prestatieladder ook als tool te gebruiken om de CO2-reductie in kaart te brengen. Ik draag graag het stokje over aan Leeuwarden en wil hen graag uitdagen om minimaal dezelfde resultaten in CO2-reductie te behalen als De Fryske Marren”.


Meten is weten
De CO2-uitstoot van de gemeente wordt in kaart gebracht op basis van het wagenpark, de openbare verlichting, gemeentelijk vastgoed en gebouwen. Door actief bij te houden wat de uitstoot is, kan ook gemeten worden of ingezette activiteiten om de uitstoot te verminderen hun doel behalen.

Over de CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een instrument waarmee organisaties de eigen CO2-uitstoot in kaart kunnen brengen. Ook geeft het inzicht waar organisaties de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Hoe meer een organisatie zich inspant om uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder. Er zijn op de ladder 5 niveaus, opklimmend van 1 naar 5. Vanaf niveau 3 krijgen organisaties een certificering.

Niveau 1: Inzicht in belangrijkste energiestromen;
Niveau 2: Inzicht in eigen energie verbruik + inzet om dit te verminderen;
Niveau 3: Inzicht in eigen CO2-uitstoot (organisatie en projecten) + meetbare en haalbare doelstellingen om de uitstoot te verminderen;
Niveau 4: CO2 bewust handelen en uitstoot verminderen in samenwerking met keten;
Niveau 5: Leveranciers bevragen en behalen van CO2-doelstellingen.