Algemeen

In Napels hadden ze Diego, wij hebben Henk!

Henk de Jong spreekt in Slieker

Op donderdag 1 augustus, precies één week voor de officiële première, vertoont Filmtheater Slieker de nieuwe film van documentairemaker en Oscarwinnaar Asif Kapadia over Diego Maradona. Voorafgaand spreekt Cambuurtrainer Henk de Jong en over zijn ervaringen met sterspelers en roem. Ook wordt het boek Henk, één met de Twaalfde Mangesigneerd.

Man, rebel, held, God

Het is de zomer van 1984. SCC Napoli heeft voorheen nooit een groot toernooi gewonnen en verlangd naar meer succes. De club koopt voor een recordbedrag de 23-jarige Diego Maradona. De charismatische Argentijn brengt Napels naar hun eerste winst ooit, en wordt door velen aanbeden. In een stad waar zelfs de duivel nog bodyguards nodig heeft, wordt Maradona groter dan God. 

Diego Maradona is een nieuwe film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (Amy, 2016 en Senna, 2010). Wat de film uitzonderlijk scherp maakt is het splitsen van Diego Maradona in twee persona's; Diego, het stille, bescheiden straatkind dat zijn familie wilde helpen en plezier wilde maken en Maradona, de wereldwijd bekende superster met een Rolex voor elke dag van de week. Maradona was een persona dat Diego bouwde om hem te helpen omgaan met zijn roem. We zien hoe Maradona het van Diego overneemt. Terwijl Diego zich verder in de schaduw terugtrekt, wordt Maradona steeds onplezieriger en egocentrischer.  

Diego Maradona vertelt een meeslepend en onvergetelijk verhaal over de opkomst en ondergang van een groot talent. 

In Henk we trust

Het is de nazomer van 2015. Na drie fantastische jaren was bij Cambuur de schwung eruit en trainer Henk de Jong lag er wakker van. Maar de supporters gingen achter hem staan en maakten een megaspandoek met de tekst: In Henk we trust. Het raakte de trainer diep. Wat was het geheim van de band tussen de Twaalfde Man en de trainer? 

Als een team slecht presteert eisen de supporters vaak het vertrek van de trainer. Bij Cambuur gebeurde het omgekeerde. In het boek Henk, één met de Twaalfde Manvan Radboud Droog en Ate de Jong bedankt hij spandoekenmakers en stewards, mensen in de kassa's en de vrouwen van de koffie, de harde kern, de kinderen in de line up en hun opa's en oma's die vaak al jaren op de tribune zitten.

Het is een verhaal voor iedereen die weet wat het is om je met hart en ziel verbonden te voelen met een club. En voor trainers die graag met een man extra spelen.

Filmtheater Slieker

Filmtheater Slieker zet de wereld in een nieuw daglicht, met een mens in de spotlight. Cinefielen, nieuwsgierigen, vertellers, luisteraars, makers, kijkers en ontdekkers komen hier samen om de betekenis van echte verhalen te ervaren. Om iets teweeg te brengen in het hoofd, in het hart en in Leeuwarden. 

Op 1 augustus 2019 vertoont Slieker Diego Maradona, ingeleid door Henk de Jong. Bezoekers kunnen bij de ingang van het filmtheater meedoen aan een wedstrijdje hooghouden op het nummer Life is Life. De winnaar ontvangt een flesje Hooghoudt en het gesigneerde boek Henk, één met de Twaalfde Man