Algemeen

Kom naar de recycle markt op sws De Swirrel Britsum

Klimaatverandering, milieuvervuiling, recycling, duurzaam leven, afval scheiden, broeikasgassen... De leerlingen van SWS De Swirrel in Britsum weten er inmiddels alles van. Al deze onderwerpen waren namelijk onderdeel van het thema ‘Milieu en kringloop’, dat ze de afgelopen tijd behandeld hebben. Ter afsluiting organiseert de samenwerkingsschool op donderdag 27 juni van 14.00 tot 16.00 uur een recycle markt op het schoolplein.

Voor velen is het de normaalste zaak van de wereld: spullen doorgeven. Aan familie, vrienden of iemand die het misschien niet zo ruim heeft als jij. Anderen verkopen hun tweedehands spul op Marktplaats of geven het aan de kringloop of het Leger des Heils. Want waarom zou je iets weggooien als je het nog prima kunt gebruiken? 

En dat is precies wat ze op De Swirrel mee willen geven aan de leerlingen: dat je eerst eens goed kijkt of je iets nog kunt hergebruiken, voordat je het wegdoet. “We willen deze boodschap tegelijk een beetje aan de ouders meegeven”, aldus juf Thérèse en juf Marian, beide leerkracht van groep 5/6. “Vooral het stukje kopen-kopen-kopen. Kijk eens naar wat je al hebt voordat je iets nieuws aanschaft. Ruil spullen met elkaar of leen iets van een ander.” 

 Dat je ook plastic heel goed kunt hergebruiken, ondervonden de leerlingen van de groepen 5/6 en 7/8. Zij werkten onder begeleiding van kunstenares Marjan Beuker aan een bijzonder kunstwerk, dat op de recycle markt te bewonderen is. Marjan is opgeleid als BIK’er – kunstenaar in de klas – en bedenkt vanuit die hoedanigheid culturele en educatieve projecten en workshops. Het leek haar mooi om de kinderen een plastic zeemonster te laten maken. “Plastic is prachtig materiaal, maar niet zo goed voor het milieu. Zonde dat we het vaak maar eenmalig gebruiken en dan weggooien. Ik maak dankbaar gebruik van recyclebaar materiaal want soms zitten er fantastische dingen tussen je afval. Neem een mayonaisefles met zijn oranje kleur en geweldige vorm. Of het ziekenhuisafval dat mijn man meebrengt van zijn werk. Hiermee krijgt mijn werk tevens een extra lading, een prettige bijkomstigheid.”

 Waar ook materiaal voor is hergebruikt, zijn de duurzame vlaggetjeslijnen die groep 5 t/m 8 heeft gemaakt. Iedere groep maakte zijn eigen vlaggenlijn met oude stoffen en tweedehands kleding. Juf Thérèse: “Deze kunnen we dan iedere keer als er iets te vieren valt op school, uit de kast trekken. Ook weer een vorm van hergebruik.” Ze benadrukt dat ze de kinderen zoveel mogelijk zelf wilden laten doen. “Zodat ze met eigen ogen zien wat allemaal mogelijk is op het gebied van recyclen.” Een andere actie was het inzamelen van afval rondom school door groep 3/4. En dat was nog best veel...