Algemeen

Op zondag 22 september 2019 organiseren wij voor de 3e keer de Kuier fan Brantgum. De routes gaan door het open landschap van Noord Oost Friesland.

Deze keer lopen we ten zuidwesten van Brantgum over verharde paden, langs kleine weggetjes, onderweg komen we door dorpen en langs akkers. We hebben 4 routes, die worden aangegeven door pijlen. Wandelaars kunnen kiezen uit routes van 12.5, 16, 25 en 32 km. Voor kinderen hebben we een route van 5 km.

De kuier fan Brantgum staat steeds in het teken van een zeldzame ziekte. Om van betekenis voor bewoners van de dorpen Brantgum, Waaxens en Foudgum te zijn, proberen we het goede doel bij een inwoner met een zeldzame ziekte in deze dorpen te zoeken. Deze keer is het goede doel de ziekte van Hirschprung. In Foudgum zijn 2 kinderen in 1 gezin die deze ziekte hebben. De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren, chronische darmafwijking. Door o.a. ontbreken van zenuwcellen in stukken van de darm kan de beweging (peristaltiek) niet worden gemaakt om de ontlasting richting endeldarm en naar buiten te stuwen. De ontlasting hoopt zich op en de darm gaat uitzetten. Bij de ziekte van Hirschsprung is een operatie noodzakelijk. 

Onderweg is er entertainment en bij aankomst in het dorpshuis de Terpring te Brantgum speelt de Clay Corners Bigband.

De opbrengst van de wandeling wordt gedoneerd aan de patiëntenverening ziekte van Hirschsprung.

Tussen 09.30 en 10.00 uur kunnen de wandelaars van de 12,5, 16 en 25 km starten bij dorpshuis De Terpring te Brantgum en voor de route van 32 km is de start daar tussen 9.00 en 09.30 uur. De inschrijving voor de 5 km is om 13.00 uur en de starttijd is 13.30 uur.