Algemeen

Kunst in de Kerk Lichtaard tijdens Winkeltjesroute van zaterdag 31 augustus

Op zaterdag 31 augustus is de kerk van Lichtaard omgetoverd tot expositieruimte voor beeldend kunstenaars Marian Korving, Wil Spoelstra en Celian Koopmans. 

Zij staan deze maand centraal tijdens Kunst in de Kerk, een initiatief van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur exposeren de regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse  Gertrudiskerkje aan de Noardermieddyk 3 in Lichtaard. De toegang is gratis. Een bezoek aan de expositie kan gecombineerd worden met een ronde langs de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Routekaarten zijn verkrijgbaar in de kerk of gratis te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. 

 

Marian Korving haalt voor haar handwerkcomposities inspiratie uit haar directe omgeving. De prachtige natuur van het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee en het Lauwersmeer is voor haar een directe bron van inspiratie. Elke dag gaat ze de natuur in met de hond of om hard te lopen. Heerlijke momenten om ideeën op te doen. 

 

Al haar hele leven maakt ze creaties met de meest uiteenlopende materialen, maar vooral handwerken heeft haar voorkeur. Oude handwerktechnieken nieuw leven inblazen is haar passie. Macramé, weven, smyrna en Rya knoopwerk zijn prachtige technieken die volgens Marian te weinig aandacht krijgen. Het leren van deze technieken als autodidact en deze naar de huidige tijd vertalen is wat ze het liefste doet. Door het geven van workshops en cursussen houdt ze de oude handwerktechnieken levend. In haar vrije werk experimenteert ze met garens en touw; “de mogelijkheden zijn oneindig”, aldus Marian. Een idee vormt zich organisch met het op en afgaan van het tij naar een concreet werk. 

Wil Spoelstra is altijd al zeer geïnteresseerd geweest in allerlei vormen van kunst. Na het volgen van verschillende opleidingen en workshops, staat ze nu op kunstmarkten en deed ze meerdere keren mee aan de Kunst10daagse in Bergen. Haar werk bestaat uit schilderijen op linnendoek en op houten paneeltjes. Wil werkt hoofdzakelijk met olieverf. Inspiratie haalt ze uit de natuur en uit het componeren van stillevens en zo streeft ze ernaar om van het gewone iets bijzonders te maken.

 

Sfeerverlichting heeft altijd al de aandacht getrokken van Celian Koopmans. Zij is de 3e kunstenaar die deze maand haar werk exposeert in de kerk van Lichtaard. Vanaf haar jeugd is ze bezig met het restylen en ontwerpen van lampen. Het liefst geeft ze oude exemplaren weer een ander jasje en blaast ze daarmee nieuw leven in. Echter, door bijwerkingen van medicatie is haar fijne motoriek verstoord en is ze daarom overgestapt op het gebruik van fotoprint voor lampenkappen. Hiervoor maakt ze dankbaar gebruik van de natuurfoto’s van haar man Nanne. En zo geeft haar beperking toch ook weer nieuwe ideeën en inspiratie. 

 

Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. De expositie vindt slechts eenmaal per maand plaats. 

Bent u kunstenaar en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl. 

 

Kunst in de Kerk is onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute. U kunt een bezoek aan Kunst in de Kerk combineren met de winkeltjesroute. In de kerk zijn routekaarten gratis verkrijgbaar