Algemeen

Landelijke Open Imkerijdagen bij Dekema State Jelsum 13 en 14 juli 2019

Met de open imkerijdagen op 13 en 14 juli is Dekema State ook te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Zoals gewoonlijk kunnen er kaarsen worden gemaakt, geschminkt, is de ijsboer aanwezig met honingijs, wordt er poppenkast gespeeld, en is het dus een feest voor de kinderen. 

Verder zijn er demonstraties honing slingeren en uitleg over de bijenvolken en het materiaal. Ook is er een demonstratiekast waarin de bijen op de raat kunnen worden bekeken. Zet in je agenda en wees welkom!!

 

Bang voor de bij? 

Ben je bang voor steken? Meestal zijn de bijen rustig. Je kunt rekening houden met de bijen door geen sterkte luchten om je heen te hebben. Parfum en alcohol zijn bijvoorbeeld geuren waardoor bijen alert kunnen worden.

Zolang we niet in de vliegweg staan hebben de bijen geen interesse in mensen. Een heel enkele keer raakt een bij van koers, en als hij dan tussen een blouse of op een ander plekje verstrikt raakt kan hij steken, en dat geeft dan een gemene stekende pijn en kan een dikke zwelling veroorzaken. Dat is in al die jaren dat we nu de imkerijdagen organiseren gelukkig nog nooit voorgekomen, en bij mij als imkersvrouw nog maar 2 keer in de nu alweer 25 jaar dat mijn man imkert.

Wist je dat een bij doodgaat als zij steekt?  Daarom steken bijen niet snel. In de bijenstal en achter het raam aan de zijkant van de stal kan je de bedrijvigheid van de volken mooi bekijken, zonder bang te hoeven zijn.

 

Dat is het verschil met wespen, die zoeken in de loop van het seizoen zoetigheid op en kunnen dan erg lastig zijn. Ook kunnen zij meerdere malen steken. De simpelste manier om het verschil te kunnen zien is de kleur: De meeste wespen zijn zwart/helgeel, met een glad lijf, de bijen donkerbruin/gelig, behaard. Bovendien is het achterlijf van een wesp puntiger. 

Live muziek door Katmarfolk 

Poppenkastvoorstelling door Nienke Dubbeldam om 14.00 en 15.30 uur

Imkers Wim Hoogendam voor demonstraties bij de bijen

en Willem Meesters honing slingeren en honing verkoop.

Vrije toegang tuin en demonstraties, toegang State Ä 1,-