Algemeen

Leerlingen van de scholen van OVO Fryslân-Noord maken indrukwekkende kunst met thema ‘Taboe’

Op dinsdag 14 maart aanstaande om 15.30 uur is de officiële opening van de expositie ‘Taboe’ van het project Arts eXpression van de scholen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (RSG Simon Vestdijk, OSG Piter Jelles en De Jutter) in dbieb in Leeuwarden. Nathalie Kramers, wethouder van (o.a.) Jeugd & Onderwijs van de gemeente Leeuwarden, verricht de officiële openingshandeling van de bijzondere expositie.

Thema ‘Taboe’ levert kunstwerken op met diepgang en een verhaal
Met het project Arts eXpression geeft OVO Fryslân-Noord jaarlijks op een bijzondere manier extra aandacht aan de wereld van de kunsten en aan de talenten van de leerlingen op het gebied van kunst. Op de scholen in Leeuwarden, Dokkum, Kollum, Harlingen, Franeker en Vlieland hebben leerlingen van 12 tot 18 jaar zich, onder leiding van kunstdocenten, gestort op het thema ‘Taboe’. Dit thema heeft uiteenlopende creatieve processen op gang gebracht en een diversiteit aan kunstwerken opgeleverd. Door elke school is het beste werk uit de bovenbouw en het beste werk uit de onderbouw geselecteerd voor de finale-expositie beeldende kunst in dbieb in Leeuwarden. In totaal heeft dit 28 werken opgeleverd, elk met diepgang en een achterliggend verhaal. 
Thema’s die in de kunstwerken naar voren komen, zijn onder andere: angst, depressie, menstruatie, verslaving en lichaamsschaamte.

Pitchen voor de vakjury
Op 14 maart aanstaande geven de leerlingen die geselecteerd zijn voor de finale, een korte pitch voor de vakjury. Die bestaat dit jaar uit beeldend kunstenaar Hein de Graaf, teamleider van dbieb Nicole Bevers en lid College van Bestuur van OVO Fryslân-Noord Hiltje Rookmaker. Op basis van de pitch en het kunstwerk kiest de jury een winnaar in de onderbouw en een winnaar in de bovenbouw. Deze winnaars worden direct op 14 maart aanstaande bekend gemaakt. Van 14 maart tot 4 april a.s. kan er daarnaast gestemd worden op een kunstwerk voor de publieksprijs.

De expositie ‘Taboe’ is vrij toegankelijk en te zien vanaf 14 maart a.s. 16.00 uur (na de opening) tot 4 april 2023, tijdens de reguliere openingstijden van dbieb in Leeuwarden.