Algemeen

Lezing Gerard Mast in Stiens

Op donderdag 12 oktober organiseert de Documentatiestichting Leeuwarderadeel i.s.w. met de Bieb een bijeenkomst in de Nije Skalm, Ljipstritte 1, 9051 AR in Stiens. De heer Gerard Mast zal een lezing geven over “Eendenkooien in Friesland”.Aanvang: 20.00 uur, toegang is gratis, opgeven is niet nodig.

Gerard Mast (Gorredijk 1944) was vanaf oktober 1968 werkzaam bij Staatsbosbeheer. Na een introductie binnen die dienst was hij vanaf 1 januari 1970 werkzaam als districtshoofd in Noord-Fryslân, inclusief de eilanden Ameland en Schiermonnikoog, voor de dienstvakken natuurbehoud, landschapsbouw en bosbouw. In 1982 was er een landelijke reorganisatie binnen het ministerie met als doel een duidelijke scheiding tussen beheer en beleid aan te brengen. Dit had grote gevolgen voor Staatsbosbeheer, alleen de beheerstaak bleef bij die dienst over. “Het gevolg was mijn vertrek bij Staatsbosbeheer, ik heb bewust gekozen voor het natuurbeleid bij het Consulentschap Natuur, Milieu en Faunabeheer. Ben daardoor betrokken geweest bij de invoering van de wettelijke bescherming van de Waddenzee en de uitvoering van de Natuurbeschermingswet in dat gebied. Sinds 2004 waren die taken ondergebracht bij de Regiodirectie Noord van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Sinds september 2007 ben ik met pensioen.”  

De heer Mast is woonachtig in Stiens.Hij heeft twee lijvige boekwerken gepubliceerd over de eendenkooien in Friesland. Er zijn nu nog 27 kooien in Friesland. Maar hoeveel waren er ooit, en hoe vind je die verdwenen kooien? Wat kunnen wij zeggen over de ouderdom van de eendenkooien? Ze zijn niet alleen landschappelijk van belang, maar vooral cultuurhistorisch en wetenschappelijk. Gerard Mast laat veel aspecten aan de orde komen en zal zeker een boeiend verhaal laten horen, waarin veel aan de orde komt aangaande de eendenkooien in Friesland.  Niet alleen over ligging en ouderdom, maar ook over de rechten, welke soorten eenden er gevangen werden, en hoe de afzet was geregeld.