Algemeen

Lezing ‘Lucas Pieter Roodbaard’ door Rita Radetzky

Een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland

Donderdagavond 2 mei a.s. is dr. Rita Radetzky te gast in het Kennis- en Ynformaasjesintrum te Hegebeintum om een lezing te geven over de 19e-eeuwse tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard, die vele tuinen ontwierp voor staten en parken in Friesland. Ook de tuin van het nabijgelegen Harsta State is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van zijn hand.

Foto: dr. Rita Radetzky

Roodbaard werd geboren in 1782 in het Drentse Rolde en overleed in Leeuwarden in 1851. Hij begon als tuinknecht, dan hovenier en wist zich op te werken tot tuinarchitect na een opleiding aan de Academie voor Tekenkunst in Groningen. Hij vestigde zich in 1823 in Leeuwarden. Zijn eerste bekende ontwerp betrof een tuin in Weidum voor het echtpaar Buma-Hora Siccama. Daarna volgde de opdracht voor de Prinsentuin in Leeuwarden. Hiermee vestigde hij zijn naam als tuinarchitect. Roodbaard werd ontwerper van vele particuliere tuinen in Friesland, Groningen en Drenthe. De meest bekende ontwerpen voor particulieren zijn onder andere in de Trynwâlden en de Friese wouden zoals in Veenklooster, in Beetsterzwaag en Oranjewoud. In 1832 werd hij ingeschakeld voor de tuin bij Harsta State in Hogebeintum. Voor de overheden realiseerde hij de groene wandeling op de bolwerken van Leeuwarden, Sneek en Harlingen maar ook realiseerde hij de aanleg van het Guyotplein in Groningen en de Brink in Assen. Hij werkte samen met verschillende stads- en gemeentearchitecten.

In de lezing wordt aandacht besteed aan de opdrachtgevers van Roodbaard, oeuvre en werkwijze aan de hand van vele afbeeldingen.

Dr. Rita Radetzky studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij publiceert op het gebied van de buitenplaatscultuur, onder andere het boek Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland is van haar hand. Zij promoveerde in Groningen op het proefschrift ‘Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl’. Het boek kreeg onlangs een eervolle vermelding in Brussel in het kader van de ‘Nederlandstalige Literaire René Pechère Prijs’.

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), de toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.
In verband met de beperkte ruimte verzoeken wij u zich van tevoren aan te melden via info@terphegebeintum.nl of het contactformulier op de website. Bent u goed ter been? Dan verzoeken wij u i.v.m. de beperkte parkeerruimte bij het informatiecentrum te parkeren op de bietenopslag aan de Harstawei.

Lezing dr. Rita Radetzky
Locatie: Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, Pykedyk 4, Hegebeintum
Datum: do 2 mei a.s.
Tijd: 20.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelding: via info@terphegebeintum.nl of contactformulier www.terphegebeintum.nl.