Algemeen

Natuurmuseum Fryslân en dbieb op de bres voor de weidevogels

Wat is een skriis? Waarom heet een kievit in het Fries een ljip en hoe zien deze vogels er eigenlijk uit? In Natuurmuseum Fryslân én in dbieb vinden kinderen een antwoord op deze vragen. Beide organisaties vonden het dan ook logisch om een samenwerking te starten. Het komende jaar reist daarom het ‘mobiele museum’ Museaal langs de vestigingen van dbieb. Daarnaast organiseert dbieb worskhops om kinderen op een creatieve manier iets te leren over weidevogels.

Dat veel weidevogels worden bedreigd, is voor de meeste mensen geen nieuws. Veel kinderen groeien op zonder het geluid van de weidevogels te kennen, te weten hoe ze eruit zien, de namen te kennen of te weten waarom ze zo belangrijk zijn voor de natuur. In het Natuurmuseum Fryslân kunnen kinderen het hele jaar door leuke weetjes over vogels leren. Daarnaast heeft het museum de mobiele museumzuil Museaal ontwikkeld, dat een reis langs de vestiging van dbieb maakt. Zo valt er bijvoorbeeld te ontdekken dat de Friese namen soms helemaal niet lijken op de Nederlandse, soms juist zelfs het tegenovergestelde betekenen.

Skrik de skriis
Naast het mobiele museum organiseren het museum en dbieb de workshop ‘Skrik de skriis’.  Kinderen
worden uitgedaagd om zichzelf te verplaatsen in het jaar 2050 waar ze tot de ontdekking komen dat er geen weidevogels meer zijn. De skries, de ljip, de tjirk en wylp zijn woorden uit ver vervlogen tijden en er zijn alleen nop opgezette exemplaren. In de workshop maken ze flapperende robotvleugels en bedenken ze een originele naam voor hun fladderaar.

Rondreizend museum
De reis van Museaal voert langs alle vestigingen van dbieb: Burgum, Grou, Gytsjerk, Hurdegaryp en Stiens. Aansluitend wordt steeds de workshop aangeboden. Op dit moment staat Museaal in dbieb in Leeuwarden, in de jeugdbieb. De (gratis) workshop is op 22 september van 15.00-16.00  uur. Kijk voor aanmelding en meer data op dbieb.nl/doen