Algemeen

Nieuws van de Zonnebloem, afdeling Stiens e.o.

Onze afdeling is dit  jaar weer met volle vaart begonnen met de activiteiten voor onze gasten. Op 23 januari 2019 was er een bingo- en spelletjesmiddag en op 8 maart 2019 kwam Bert van Geel uit Dronrijp vertellen over de natuur.

En toen stond op 17 april jl. een bustocht op het programma langs de elf fonteinen die zijn geplaatst tijdens de festiviteiten van Culturele Hoofstad 2018 Leeuwarden/Fryslân. We reden eerst naar Leeuwarden.  Hier staat de mistfontein “Love” voor het station. Het bestaat uit twee 7 meter hoge witte sculpturen van een jongen en een meisje van Jaume Plensa. In de buurt van de watertoren van Sneek staat “de fontein van Fortuna“ van Stephan Balkenhol. In de Stadsherberg stond de koffie met oranjekoek al klaar. 

In IJlst  staat  de fontein “De Onsterfelijke Bloemen - Rikka” van Shinji Ohmaki. Volgens de kunstenaar verbindt het bloeiende stinsenplanten met de Japanse bloemsierkunst Ikebana. Toen gingen we richting Sloten. Daar was de fontein “De Kievit” van Lucy & Jorge Orta. Het verhaalt van kinderen die opgroeien in een hechte leefgemeenschap. In de haven van Stavoren staat “De Vis” van Mark Dion. Een enorme vis met een opengesperde muil met een verwijzing naar “de zee neemt en de zee geeft”. In restaurant Sudersee in Hindeloopen werd een prima warme lunch geserveerd. “De fontein Flora en Fauna” stelt de levensboom voor op het stadswapen met het hert en de hinde. Het kunstwerk is omringd door een groot houten gewei en is gemaakt door Shen Yuan.

In Workum staan “De Woeste Leeuwen” van Cornelia Parker. Een verwijzing naar het stadswapen van Workum.

De volgende was de fontein “De Vleermuis” van Johan Creten. Het staat vóór de afgebrande Broerekerk in Bolsward en symboliseert zowel duistere krachten als de positieve reddende kracht. 

In de haven van Harlingen ligt de fontein “De Walvis” van Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla. Harlingen stond vroeger in het teken van de walvisvaart. Zo getuigt De Walvis van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee. 

De laatste fontein was in Franeker. “De Oortwolk” van Jean-Michel Othoniel is een ode aan de wereldberoemde astronoom Jan Hendrik Oort. Hier mochten we er weer even uit voor een kopje koffie in restaurant De Doelen. Rond 18.30 uur reden we Stiens weer binnen. Het was een lange en vermoeiende dag voor de meeste gasten. Het was een geweldige tocht dwars door Fryslân. Het was een bustocht waar nog lang over zal worden gepraat