Algemeen

Overzichtstentoonstelling van Amelander Tegelschilderkunst

Hollum, Ameland - Het Cultuur-Historisch Museum Sorgdrager in Hollum op Ameland verwelkomt een bijzondere overzichtstentoonstelling van Amelander Tegelschilderkunst, met werken van kunstenares Barbara Hofker-Esser. Deze tentoonstelling, te zien tot 24 oktober 2024, biedt een rijke blik op de kunstzinnige nalatenschap van Barbara, geboren in Amsterdam in 1943.

De bezoekers van deze tentoonstelling worden getrakteerd op een royale collectie beschilderde tegeltableaus waarbij thema’s als de Amelander reddingboot en het Friese paard een prominente rol spelen. Veel van deze tableaus zijn gemaakt in opdracht en tonen karakteristieke Amelander taferelen door de jaren heen zoals de Amelander reddingboot getrokken door paarden. De specialiteit van Barbara ligt in haar weergave van (Friese) paarden; of ze nu onder zadel zijn, voor de koets lopen, of majestueus draven door de duinen. Barbara weet de kracht en gratie van deze prachtige dieren op treffende wijze vast te leggen.

Barbara betrok haar materialen voor het vervaardigen van haar werk altijd bij de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. Het is in de jaren '90 dat Barbara haar vakmanschap verkreeg in het atelier van deze fabriek, waar ze opgeleid werd tot plateelschilder.

De tentoonstelling biedt niet alleen een overzicht van het werk dat Barbara in de afgelopen 30 jaar heeft vervaardigd, maar werpt ook een boeiende blik op Ameland door de verschillende tijdsperiodes, met een focus op het maritieme reddingswezen en de vertegenwoordiging van Ameland als paardeneiland.

Barbara’s passie voor kunst werd al vroeg aangewakkerd door haar achtergrond als dochter van de beeldhouwer Piet Esser en aquarelliste Dora Esser-Wellensiek. Haar nauwe band met kunstenaars zoals Wim en Maria Hofker heeft haar artistieke ontwikkeling mede gevormd. Op latere leeftijd heeft Barbara haar tekentalent verder ontplooid, maar nooit zal ze de inspirerende tekenlessen van Piet Klaasse op de Rietveldacademie vergeten. Ze volgde daar de opleiding fotografie en werkte fulltime als freelance fotografe.

Het is geen verrassing dat Barbara uiteindelijk haar weg vond naar Ameland, waar ze zich vestigde na een ontmoeting met Amelander Klaas Hofker tijdens een fotografie-opdracht. Het contrast Amsterdam – Ameland mag dan groot lijken, op Ameland was Barbara thuis en samen met haar man bouwde ze een bestaan op in het toerisme en met de Friese paardenfokkerij. Hun paardenfokkerij vierde hoogtijdagen toen hun Friese dekhengst Oepke 266 in de 80-er jaren drie keer algemeen kampioen werd.

Rond haar 50e levensjaar opende Barbara haar eigen tegelatelier in de oude reddingbootschuur in Nes, “Het Reddingboothuuske”, en in de jaren daarna ontving ze talloze opdrachten voor gelegenheids-tableaus. De oude reddingbootschuur met al haar historie inspireerde Barbara om zich te verdiepen in het Amelander reddingwezen. Dit heeft geresulteerd in diverse tegeltableaus met reddingboten uit het verleden en heden. Eerst was er de roeireddingboot, die tussen 1824 en 1946 werd ingezet. Daarna kwam de motorstrandreddingboot, eveneens getrokken door paarden. Een groot tableau met deze voorstelling is te bewonderen in het Maritiem Museum in Hollum.

Ter gelegenheid van haar 80e verjaardag, wordt Barbara Hofker nu geëerd met een prachtige overzichtstentoonstelling en een boekje dat een compilatie van haar werk bevat. Het boekje is verkrijgbaar in de Amelander musea.