Algemeen

Primera is een begrip in Stiens en Dokkum

Dokkum/Stiens - Primera, een begrip in Stiens en Dokkum, is een winkel waar echt alles 

over de toonbank gaat, van tijdschriften, kranten, boeken en rookwaren tot wenskaarten 

en cadeaucheques.

In Dokkum nam Etje Jansma vijftien jaar geleden de stap om Primera over te nemen en nu één jaar geleden kwam daar ook de winkel in Stiens bij. Jansma heeft er geen moment spijt van dat zij met al haar winkelervaring de stap nam om voor zichzelf te beginnen en inmiddels is haar echtgenoot daar ook bij ingestapt. Het is vooral het contact met de mensen waar zij beiden van genieten. ‘Primera is veel meer dan een winkel. Het zijn vooral ook de sociale contacten die het werk zo mooi maken. Dit voelt voor ons als werken in een buurtwinkel’, zegt Jansma.

Een rondgang in de winkels van Primera maakt duidelijk dat er eigenlijk geen nee te koop is. De collectie kleurrijke wenskaarten is gigantisch, net als het brede assortiment tijdschriften, kranten, boeken en kantoorartikelen. Tegenover een forse daling in de verkoop van tabaksartikelen, staat de toenemende vraag naar alternatieve manieren om te roken. De klant kan in de winkel bijna niet om de talrijke manieren heen om in een loterij miljonair te worden. De keuze uit bel- en internettegoeden, chipkaarten en (digitale) cadeaukaarten lijkt maar steeds groter te worden. Met name de Primera Keuze cadeaukaart is een succes, omdat de ontvanger daarmee zelf kan kiezen en het tegoed onbeperkt geldig is. 

In Dokkum staat Piet Jansma achter de toonbank en is ook Jannie de Beer voor heel veel klanten al jarenlang een bekend gezicht. In Stiens staat Etje Jansma samen met Arenda Douma klaar om iedereen van dienst te zijn. ‘Het mooie is ook dat wij zoveel vaste klanten hebben. Er zijn mensen die hier bijna dagelijks komen. Zij komen voor hun krantje, maar ook voor een praatje. Dat maakt ons werk nu juist zo mooi’, zegt Etje. 

Primera presenteert zich met landelijk ruim 500 vestigingen als een coöperatie van én voor de zelfstandige ondernemers. Etje en Piet Jansma (58) kunnen zich prima vinden in deze formule. ‘Primera geeft professionele ondersteuning, komt steeds weer met nieuwe dingen en blijft het assortiment verbreden. Tegelijk biedt deze constructie ons ook heel veel vrijheid. Dat betekent dat wij kunnen inspelen waar in Dokkum en Stiens vraag naar is. Op zich verschillen beide winkels niet eens heel veel. Dokkum is een stad met dorpse trekken en Stiens is een dorp met stadse trekken’, is de ervaring.