Algemeen

Rosan Martina ultieme karatekampioen van Nederland

Karateka Rosan Martina (12) van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 12 mei een eerste plaats veroverd op het Nederlands Kampioenschap Kyokushin Karate. Vrijwel alle full-contact Kyokushin Karate-bonden van het land - ieder met een eigen NK – hadden zich voor het vierde opeenvolgende jaar in Topsportcentrum Almere verzameld om uit te maken wie 'the best of the best' is op het onderdeel kumite (vrije gevecht).

De in Leeuwarden woonachtige Martina bleek de beste bij de meisjes 11-12 jaar zwaargewicht. Zij won al haar partijen overtuigend. Keer op keer versloeg Martina haar tegenstanders ruim binnen de tijd, waarbij ze waza-ari's (halve punten) en zelfs eenmaal een ippon (vol punt) scoorde dankzij krachtige mawashi geri's (cirkelschoppen) naar het bovenbeen.

Nynke Anna Zijlman uit Britsum (12 jaar, -42 kilogram) en Mark de Boer uit Leeuwarden (9 jaar, -40 kilogram) legden namens Iryoku beslag op een zwaarbevochten bronzen plak. Zijlman verzekerde zich van de derde plek door in haar laatste match tweemaal een waza-ari te scoren voor goedgeplaatste mawashi geri's naar het hoofd en naar midden van het lichaam. De Boer moest het in zijn slotpartij opnemen tegen clubgenoot Sem Vonk (10) uit Hallum. Dankzij waza-ari's voor een mawashi geri naar het hoofd en een stoot op het lichaam ging de winst naar De Boer. Zofia Pool (12 jaar, Hallum), Brigitte Breur (12 jaar, Leeuwarden), Erwin Wierstra (11 jaar, Marrum) gaven goed partij in Almere, maar eindigden net als Sem Vonk helaas niet in de prijzen. Jesse Swart (17) uit Hallum moest zich op het laatste moment afmelden door een blessure. Hij pakte in 2016 (toen in Ahoy Rotterdam) en 2018 (in Almere) de ultieme NK-titel.

 

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku (Japans voor ‘wilskracht’) werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. Momenteel telt de vereniging ruim 120 leden en vijf dojo’s (locaties): vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen behaald op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht). Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioen af en eenmaal werd een Europese titel veroverd. Jaarlijks organiseert de vereniging de Oldehove Cup in Leeuwarden. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse ShinKyokushin Organisatie (NSKO).

 

ShinKyokushin Karate
ShinKyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. ShinKyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het ShinKyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.