Algemeen

Sinterklaas arriveert per scooter op Ouwe-Syl

Het is een jaarlijkse traditie dat Sinterklaas en zijn pieten met veel bombarie op Ouwe-Syl worden binnen gehaald. Helaas gooide corona vorig jaar roet in de aankomstfestiviteiten. Even leek het erop dat de intocht opnieuw moest worden afgeblazen, maar gelukkig mocht de pakjesboot toch aanmeren aan de Ouwe-Sylster kade. 

De kinderen staan zaterdag 20 november al ruim voor 17.00 uur vol verwachting op de kade aan de Leijsterstreek te wachten op wat er gaat komen. Komt Sint nu wel weer, én met de boot? Gespannen turen tientallen kinderen, ouders en grootouders onophoudelijk van links naar rechts. Ceremoniemeester Natascha van der Laan spoort iedereen aan om de Sint met sinterklaasliedjes te verleiden snel naar Ouwe-Syl te komen. Na het zingen van het zoveelste liedje valt er een stilte en worden de oren gespitst. Vanuit de verte klinkt heel zachtjes discomuziek, het geluid dat luider en luider wordt. Natascha krijgt informatie dat de discoboot in aantocht is. Aan de horizon verschijnen discolichtjes, de kinderen kijken gespannen toe.

En dan, wanneer de fleurige discoboot met dansende, swingende en zingende kleurige roet en snoet Pieten aan de kade verschijnt, slaat de paniek toe. Waar is Sinterklaas? Hij zit niet op de discoboot, maar zal toch wel naar Ouwe-Syl komen? “Wanneer we allemaal heel hard SINTERKLAAS roepen, misschien hoort hij ons dan”, hoopt Van Der Laan namens het ontvangstcomité. Nadat vier keer met alle decibels de Sint wordt geroepen, zien enkele oplettende kinderen een scooter vanuit de opstijgende rookwolken aan de overkant van ‘d Ouwe Rij verschijnen. Achterop op de scooter zit waarachtig Sinterklaas, die via de Keuningstreek en Pyp door de menigte aan de Leijsterstreek het podium opzoekt. Een zucht van verlichting volgt, gelukkig is de Sint er eindelijk!

Net zo blij als de kinderen zijn, is ook Sinterklaas blij verrast weer voet op Ouwe-Syl te kunnen zetten. Er wordt gezongen en gedanst, de pepernoten vinden gretig aftrek. Sint gaat met kinderen op de foto, én gaat met hun in gesprek wanneer hij met zijn gevolg langzaam richting zijn tijdelijk onderkomen (Logement De Witte Klok) slentert. Nadat Sinterklaas met zijn grote schare Pieten in het bootje op de Pyp nog op de foto komt, zoekt het vermoeide gezelschap de rust van de hotelkamers op. Die rust zal de Spanjaard zeker nodig hebben, want de komende weken maakt Sinterklaas overuren op Ouwe-Syl.

Tekst en foto(s): Bertus Dijkstra