Algemeen

Stinzenfloraseizoen start bij Stinze-Stiens

Open tuin Stinze-Stiens en Epemastate IJsbrechtum. ‘Terroir’, wat is dat, als je het hebt over stinzenplanten? Het begrip is bekend in de wereld van de wijn, maar is ook een zinvol begrip in de context van stinzenplanten. Terroir is een complex samenspel van bodem en klimaat. Het is een alomvattend holistisch begrip. Zoals het ‘terroir’ de kwaliteit en smaak van de wijn bepaalt, zo geldt voor stinzenplanten dat zij alleen gedijen onder bepaalde omstandigheden. 

Het terroir in de omgeving van de tuin of het park(bos) is als zodanig niet geschikt voor stinzenplanten, want die komen volgens de definitie van een stinzenplant niet voor in de omgeving. Als het terroir in de omgeving wél geschikt zou zijn, verwacht je dat deze planten op den duur in de omgeving verwilderd zouden zijn. Kennelijk is men er in geslaagd om in de loop der tijd het terroir van de historische tuinen of parken zodanig te veranderen dat deze planten daar nu willen groeien en bloeien. Het gevoerde beheer heeft ook invloed op het terroir en daarmee op het floreren van stinzenflora op een zekere plek. Lees meer in het eerste Stinzenflorajournaal van dit seizoen: www.stinzenflorajournaal.nl 

 

Wandel mee met Stichting Stinze-Stiens door de tuin en in de parken en ervaar zelf het ‘aroma’ en de ‘afdronk’ op verschillende locaties. Blijven kleuren en geuren nog lang in je geheugen hangen? Hoe is het ‘bouquet’, het complex van aroma’s en is er wel ‘balans’ in de sferen die je proeft? De Vlaskamptún achter het Doktershûs in Stiens is bekend vanwege de stinzenflora. En wist je dat op Epema State in Ysbrechtum de Bostulp zeker al vanaf eind 19e eeuw bekend is en dat de krokussen door stinzenplantenkenner Van de Ploeg daar in 1953 geroemd werden vanwege hun massaliteit?

 

Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht door lezingen, groepsontvangsten en af en toe een ‘Open tuin’ te organiseren. 

De stinzenflora-sommelier vertelt je alles over de geografie, de bodem en het beheer en andere bijzonderheden van deze voorjaarspracht. Lees alles over de mogelijkheden voor een groepsbezoek en data van de Open Tuinen op www.stinze-stiens.nl/agenda

Om alle stinzenplanten te kunnen zien en beleven moet je eigenlijk drie keer op pad, eind februari/maart, eind maart/april, en april/half mei voor respectievelijk: ’Betiid bloeiende stinzeblomkes, Midden yn it seizoen en Letter yn it seizoen’. Voorspellen kunnen we het nooit, want ieder seizoen is anders door het weer en andere omstandigheden. De eerstvolgende mogelijkheden:

Open tuin Stinze-Stiens:

Zaterdag 2 maart, toegang gratis

13.00 u. Inloop Pakhûs SOLO voor een korte inleiding. 

Opgave via de agenda op de website: www.stinze-stiens.nl/agendam 14.00 u. Open tuin, vrij toegankelijk.

 Rondleiding Epemastate, wandel mee met tuinbaas Maarten Vos

Zondag 3 maart 13.30u., toegang gratis. Dan is ook het state-eiland open.

Aanmelden niet nodig, start bij poortgebouw Epema State