Algemeen

Techniek is hot op Ulbe van Houten

Het keuzedeel techniek op de Ulbe van Houten is hot. Afgelopen jaar heeft een record aantal leerlingen zich  ingeschreven voor Techniek.  

Het keuzedeel BORT is sterk gericht op bouw, wonen en Interieur. Het unieke is dat er wordt samengewerkt met verschillende instellingen. Op school starten de leerlingen met de basis van gereedschapsleer en hoe dit toe te passen in de praktijk. Vervolgens maken ze in het  praktijklokaal opdrachten waarin ze werken met afwisselend hand- en elektrisch gereedschap. De theorielessen zijn zo ingericht dat ze aansluiten op de praktijkopdrachten. 

 Bovendien is er ook aandacht voor tekening lezen en het maken van opdrachten die aansluiten op loopbaan ontwikkeling.

De techniekafdeling van de Friese Poort sluit hierop aan met het leren van nieuwe disciplines namelijk: leren veilig werken in de werkplaats en  aan de slag met machinale houtbewerking. De echte praktijk beleven de leerlingen op de techniekafdeling van de Woningstichting: Wonen Noordwest Friesland. De ‘Ulbianen’ krijgen daar les van de werkmeesters uit de praktijk. De woningstichting is al ruim 3 jaar betrokken bij dit project. Werkmeester Syds Schat: “de woningstichting is een maatschappelijke instelling die erg betrokken is bij de samenleving. School maakt ook deel van uit van de samenleving. Bovendien is het een unieke kans om leerlingen enthousiast te maken voor techniek”. Kortom de verbinding is op deze wijze compleet en borgt de samenhang tussen school – bedrijfsleven en samenleving. 

Dit beproefde model voor de toekomst laat de leerling en de  samenleving levensecht ervaren hoe waardevol de VMBO opleidingen zijn voor de continuïteit in onze gemeente, sterker nog in ons land! De leerlingen maakten in een carrousel van 4 weken kennis met diverse onderdelen waaronder, elektriciteit en houtbewerking Ze gingen  hiermee het werkveld in en werkten in de houtwerkplaats. Dit jaar zijn in de houtwerkplaats grote bloemenbakken gemaakt voor de lagere school in Marssum – een prachtige match met grote maatschappelijke betrokkenheid. Dit  project omvatte 15 lesweken en is samen met de ouders en betrokken instellingen feestelijk afgesloten met een certificaat.