Algemeen

‘The Favorite’ kostuumfilm over intriges aan Britse hof

The Favourite is een kostelijke kostuumfilm over manipulatie en machtsmisbruik. Het verhaal is losjes gebaseerd op een driehoeksverhouding tusen de Britse koningin Anne, haar jeugdvriendin en belangrijkste adviseur Sarah Churchill en het ambitieuze kamermeisje Abigail Masham. Filmhuis Stiens vertoont deze alom geprezen film maandag 30 september in De Skalm. Aanvang 20.00 uur. 

Aan het begin van de achttiende eeuw regeerde Queen Anne twaalf jaar over het Britse rijk. Maar in werkelijkheid deed dat haar vriendin Sarah. Die heeft de met lichamelijke en geestelijke problemen kampende vorstin in haar macht. En de politici rondom het hof, Whigs of Tories, moeten langs deze Sarah om iets te kunnen bereiken.

Maar de dingen beginnen te veranderen, als Abigail zich aandient, een aan lager wal geraakte nicht van Sarah. Zij behandelt de aan jicht lijdende Anne succesvol met een kruidenzalf. Daarom wil de koningin haar voortdurend bij zich in de omgeving hebben. Tot ergernis van Sarah.

De pluimstrijkerij en de intriges van de politici vallen in het niet bij het gemanipuleer en de toenemende valsheid, waarmee Sarah en Abigail elkaar bestoken. Het is komisch en spannend tegelijk. Op de achtergrond speelt ook nog een oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

The Favourite ziet er prachtig uit. Maar de grootste troef van de film zijn de drie geweldige actrices in de hoofdrollen. Emma Stone als Abigail en Rachel Weisz als Sarah doen in hun valsheid niet voor elkaar onder. Maar ze worden overtroffen door de Queen Anne van Olivia Colman (bekend van de tv-serie Broadchurch). Alle drie kregen ze een Oscarnominatie. Colman won het beeldje als beste actrice.

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl