Algemeen

Tsjerkepaad in St. Johanneskerk Britsum

Wie de 13e eeuwse fresco’s in de St. Johanneskerk in Britsum wil zien is ook in augustus 2019 van harte welkom in de kerk. 

Het bekijken ervan geeft de bezoeker onwillekeurig de sensatie van tijdloosheid: zo lang geleden gemaakt en zo aanwezig nog steeds. Aan de andere kant van de kerk valt op het recent (mei 2019) gerestaureerde Hardorff-orgel. Een knap staaltje werk van de orgelmaker (Bakker&Timmenga). En verder zijn er dan nog de herenbanken, de kansel, de grafzerken, enfin, u komt ogen tekort.

De kerk biedt in augustus 2019 echter ook veel activiteiten. Om te beginnen is er alle weekenden (zaterdag en zondag, 13:00 - 17:00 uur, toegang gratis) een quiltexpositie van textielkunstenares Suzanne ter Berg-Bosma. Prima te combineren met een bezoek aan de kerk in het kader van Tsjerkepaad 2019. Een bijzonder kleurrijk geheel, geïnspireerd door het leven zelf, met toepassing van vele quilttechnieken en met als wel heel bijzonder object een aan de hanenbalken van de kerk hangende quiltkubus. 

Maar er is meer
Op 18 augustus 2019 (14:00 uur) is er een orgeltocht langs de kerken van de dorpen Koarnjum, Jelsum en…Britsum! De tocht staat onder leiding van Theo Jellema. In elk van de drie kerken vertelt hij over het orgel. Maar niet alleen dat. Hij bespeelt het ook in de hoop dat u even kunt wegmijmeren op de klanken van zijn spel. Op 23 augustus 2019 treedt de Friese zangeres en liedschrijfster Grytsje Kingma op (20.00 uur). Haar, Friestalige, repertoire is nostalgisch, vaak gevoelig, maar soms ook met een knipoog. Ze begeleidt zichzelf op gitaar of wordt begeleid door piano, gitaar, viool en fluit. De kerk in Britsum is gekend om zijn unieke akoestiek. Een zangeres als Grytsje Kingma komt daardoor nog meer tot haar recht. Alle reden dus te komen luisteren.

De plaatselijke commissie van St. Alde Fryske Tsjerken ontvangt u in augustus 2019 graag in “haar” kerk in Britsum.