Algemeen

Vincent van Amsterdam klassiek accordeon, nieuwe muziek

17 mei 2019, aanvang concert 20.15 uur, koffie/thee vanaf 19.45 uur. Pakhûs SOLO Vincent van Amsterdam won in 2016 de Dutch Classical Talent Award. Hij wordt wel de promotor van klassiek accordeon genoemd maar heeft veel interesse in nieuwe muziek. Net als het Duo Verso, is ook hij nieuw in ons Pakhûs. 

Vincent van Amsterdam. Fotograaf: © Marco Borggreve

Zijn repertoire past prima bij de muziek die wij in het Pakhûs SOLO brengen. Op het programma staat een stuk van de Nederlandse componist Daan Manneke. Deze componist heeft ook diverse stukken voor de panfluit van Matthijs Koene geschreven, die we recent in het Pakhûs hebben gebracht samen met Stefan Gerritsen. Daan Manneke was goed bevriend met Ton de Leeuw. In het vorige programma kon u genieten van een prachtig solo stuk van Ton de Leeuw voor klassiek gitaar uitgevoerd door Stefan Gerritsen van het Duo Verso.

Sofia Gubaidulina (*1931) is een van Vincents en onze favoriete componisten. Deze Russische componiste, die na de val van de Soviet Unie teruggetrokken leefde in Duitsland, heeft 10 stukken geschreven voor klassiek accordeon. In Nederland wordt haar werk regelmatig uitgevoerd. Vincent zal openen met het prachtige stuk De Profundis uit 1978, ‘uit de diepten’, oorspronkelijk een psalm, een smeekbede van de mens tot God en een gebed voor een overledene. Deze psalm is door veel componisten op muziek gezet. 

We zijn bijzonder verheugd dat Vincent de premiere van het nieuwe werk Hush van de Amerikaans/Nederlandse componiste Heather Pinkham in Stiens zal uitvoeren. Ze zegt zelf over haar werk dat ‘communicatie het belangrijkst element is in haar muziek. Twee belangrijke thema’s die in haar werk terugkomen zijn ‘intermenselijke relaties’ en ‘de menselijke relatie tot technologie en kunstmatige intelligentie’. Zij beoogt dat haar muziek de weerslag vormt van haar generatie. Daarna zal het stuk Menuetto van de Deense componist/beeldend kunstenaar Martin Lohse worden uitgevoerd. Tot slot worden twee stukken uitgevoerd die geschreven zijn door componisten die zelf ook klassiek accordeon spelen; van De Finse componist Petri Makkonen en de Russische componist Viacheslav Semyonov. Vincent heeft al meerdere CD’s op zijn naam staan. Zijn laatste CD ‘Red Dark and Blue’ is recent zeer positief beoordeeld in de Leeuwarder Courant door Rudolf Nammensma. 

Een uitgebreid CV is te vinden op www.vincentvanamsterdam.nl

 

Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig aan te melden. In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel. 

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, Stiens. Informatie en reserveren: www.stinze-stiens.nl/agenda/