Algemeen

Vlasroute 'Follow the Blue Line'

In Blije en bij Marrum bloeiden de vlasbloemen weer en dat is het moment dat Vlasroute 'Follow the blue line’ weer van start is gegaan.

Tijdens de speciale vlasdagen op zaterdag 20 en 27 juli en 3 augustus staan de vrijwilligers in Blije, Ferwert, Holwerd en Ee van 10.00 tot 17.00 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over vlas en de bewerking ervan. Ook worden er live-demonstraties gegeven. De vlasroute van ongeveer 30 kilometer lang vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. De tocht - langs de velden, de ambachten en design - begint bij de ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn in Blije. Aan de Stationsweg ontvangen bezoekers de gratis routekaart met tips en informatie. Nynke Runia, initiatiefneemster van de vlasroute, geeft in haar textieldrukkerij demonstraties van het bedrukken van linnen. Je kunt hier ook lekker sneupen in het winkeltje en gezellig een kopje thee of koffie drinken in de bijbehorende theetuin.

Bij vlasdeskundige Hein Sterk aan de Kleasterdyk in Ferwert staan vele vlasbewerkingsmachines uitgestald. Als geen ander kan Sterk vertellen over de vlasteelt en alles wat ermee te maken heeft. Hij komt namelijk uit een familie die zelf jarenlang vlas verbouwde in de tijd dat vlas nog een belangrijk landbouwproduct was in ons land. Door de bordjes te volgen richting Holwerd kom je uit in het ‘swetshok’ van Gjalt de Groot. Hij laat zien hoe je eendenkorven kunt maken van vlas. Naast vlechtwerker is De Groot ook schrijver, natuurliefhebber en verhalenverteller. Genoeg gespreksstof dus voor de deelnemers van de vlasroute. 

Vlasliefhebbers kunnen deze zomer ook genieten van de expositie ‘Onderweg, de reis van het linnen’ bij Tresoar in Leeuwarden. Bij Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren is te zien hoe je van lijnzaad lijnolie kunt maken. Ook is hier een expositie over vlas te bezichtigen die tot stand gekomen is in samenwerking met het vlasmuseum in Ee. Meer informatie: www.vlasroute.nl