Algemeen

Voetbalveldfilatelist

Mensen verzamelen van alles, postzegels, ansichtkaarten, bierviltjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het triggert wel iemand tot het aanleggen van een verzameling.

Donderdag 18 juli wordt op het Sylster voetbalveld een onbekende man gespot. Die zo blijkt, er ook een wel heel ongebruikelijke vorm van verzamelen op nahoudt. Johan Wijnholds verzamelt namelijk plaatjes van voetbalvelden. 

Groninger Johan Wijnholds betreedt voetbalaccommodaties op momenten dat er serene rust heerst. De Groninger verzamelt geen postzegels, maar plaatjes van voetbalvelden. Waarom? “Omdat ik het leuk vind, ik doe het louter voor de fun”. 

Vandaag bezoekt Wijnholds de Friese noordoosthoek. Na Warfstermolen volgen Ternaard, Holwert, Blije, Ferwert en Hallum, voordat hij de accommodatie van vv Ouwe Syl aanschouwt. En deze met zijn mobieltje van alle kanten fotografeert. Wijnholds constateert dat er per regio behoorlijke verschillen in accommodaties zitten. Voetbalvereniging in noordoost Friesland ogen qua uitstraling minder professioneel dan bijvoorbeeld die in de regio Drenthe. “De accommodaties zijn in het noorden over het algemeen wat soberder van opzet”. Een blik op de website van SV Mussel (afgelopen seizoen kampioen 5e klasse), bevestigen deze uitspraak.

Hoeveel accommodaties de Mussellaar al heeft vereeuwigd weet hij niet precies, maar “het zijn er heel veel” weet hij. En hij heeft ook nog heel veel op zijn to do list staan. Ouwe-Syl is inmiddels afgevinkt, op naar de volgende groene grasmat.