Algemeen

Vrijdag 31 mei start Elfstedenroeimarathon

Vrijdag 31 mei klokslag 20.00 uur zal Jan de Boer, erelid van de jubilerende Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille, het startschot lossen van de 34e elfstedenroeimarathon. Dit vanaf de Stanfries X, het trotste vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

Foto: Natalia Balanina

 

De marathon telt dit jaar het grote aantal van 108 teams uit binnen- en buitenland. Net al vorig jaar verschijnen er een groot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zij dragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en gaan de concurrentie aan met de meer ervaren marathonroeiers.

 

Recordjacht

Op voorhand zijn er drie favorieten aan te wijzen. De winnaar van vorig jaar, Aengwirden-combi. De runner-up van vorig jaar, studentenploeg ‘Niet zomaar fit’ van A.G.S.R. Gyas en het Duitse team Cool Runnings dat in 2018 met een zesmansformatie knap als derde eindigde. Dit jaar komen ze met een volledig team uit in het wedstrijdveld. De kans is groot dat deze teams elkaar zullen opjagen en een aanval doen op het baanrecord van 16 uur en 59 minuten. Of die poging slaagt, zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Bovendien moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen.

 

Buitenlandse teams

Opvallend is het toenemend aantal buitenlandse ploegen dat aan de start verschijnt; tweeëntwintig teams in totaal, waarvan het merendeel uit Duitsland maar ook teams uit België, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg. 

 

Start en finish

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 1 juni rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle) die dit jaar haar 100 jarig jubileum viert.

 

Volgen
Een groot aantal ploegen – met name de wedstrijdteams - kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is. 

 

Voor meer informatie verwijzen we u naar de volgende adressen:

www.elfstedenroeimarathon.nl

www.twitter.com/ElfstedenRoeien

www.facebook.com/ElfstedenRoeien

www.instragram.com/elfstedenroeien