Algemeen

Weekend van de Wetenschap met Pierre Wind en Máthyàs Bittenbinder

Op 7&8 oktober vindt er een nieuwe editie van Weekend van de Wetenschap plaats. Voor dit evenement hebben Campus Fryslân, Grendel Games, Natuurmuseum Fryslân en dbieb de handen ineengeslagen met een gezamenlijk programma. 

Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals een Virtual Reality Game, proefjeslabs, workshops en interactieve colleges. Over sprinkhanen, laser, hersenhacks , chatGPT en nog veel meer. In dbieb doet Máthyàs Bittenbinder om 11.00 uur de aftrap en bij Campus Fryslân neemt topkok Pierre Wind je mee in de wereld van smaak en wetenschap. Grendel Games houdt op zaterdag open huis en op zondag vertelt Auke Florian Hiemstra over de wonderlijks bouwsels van vogels. Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden en laat je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap allemaal te bieden heeft. Toegang is gratis.

Stel je voor: een wereld zonder wetenschap.
Ook al heb je het niet direct door, wetenschap kom je dagelijks overal tegen. Zonder wetenschap wordt je afval niet opgehaald, kun je niet gamen met vrienden en waren er geen vaccins. De mobiele telefoon had er heel anders uitgezien, en van Instagram of TikTok had je al helemaal nog nooit gehoord. Weekend van de Wetenschap is er voor iedereen, van jong tot oud. Om op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld achter dit soort ontwikkelingen. 

Zaterdag 7 oktober: Campus Fryslân, Grendel Games en dbieb
Laat je verrassen in De Beurs: Campus Fryslân laat je kennismaken met eten en gezondheid in het heden, verleden én de toekomst. Met een waanzinnig interactieve lezing door topkok Pierre Wind (ook bekend van Zapp live). Hij neemt je mee in de wereld van smaak, wetenschap en proefjes. Ook laat hij je de kookstop zien, waarmee je de helft van je energie bespaart. Goed voor het milieu en je portemonnee. Wie van een spelletje houdt kan aan de slag met VR-games en creatievelingen kunnen zich uitleven met de proefjes van Meekit. En wat denk je van warme suikerspin, sprinkhanen, zeewier en chocolade? Doe mee met een van de workshops over voeding van de toekomst, ga naar de interactieve snackbar, of ga koken met kleur. Wil je weten hoe gezond je bent? Het Medisch Centrum Leeuwarden laat je op een bijzondere manier zien hoe dit kan met laser.  

Wie benieuwd is naar de wereld die verscholen gaat achter serious gaming, doet er goed aan om even binnen te lopen bij Grendel Games. Hier wordt de entertainmentwaarde van games gebruikt om een gedragsverandering teweeg te brengen. Best bijzonder dat de deuren tijden het Weekend van de Wetenschap even opengaan voor het publiek. 

In dbieb trapt Máthyás Bittenbinder het Weekend van de Wetenschap af. Deze bioloog, presentator, fotograaf, kinderboekenschrijver en natuurliefhebber is een graag geziene gast in tv-programma's.  Hij vertelt over de mysteries van GIF in het dierenrijk. Een must-see voor natuurliefhebbers! Jiska Peper ontrafelt mysteries van het brein én geeft je handige tips en tricks. Voor de doeners is er een experimentenlab, Omrin geeft een inkijkje in de wetenschap achter afvalverwerking en liefhebbers van taal kunnen aan de slag met ChatGPT.

Zondag 8 oktober: Natuurmuseum FryslânAuke-Florian Hiemstra, bekend als presentator van Willem Wever, doet onderzoek naar 'animal architecture', oftewel bouwsels gemaakt door dieren. In het tijdperk van de mens, bouwen steeds meer dieren hun nesten met plastic. In sommige bouwsels is zelfs niks natuurlijks meer te vinden. Tijdens het Weekend van de Wetenschap geeft hij in Natuurmuseum Fryslân een lezing over dit onderwerp.