Cultuur

Voorstelling 'Slauerhoff, tussen onrust en weemoed' door Peter Vermaat

Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, donderdag 3 oktober 2019, 20.00 uur.

'Slauerhoff, tussen onrust en weemoed' is een theatrale vertelling over het leven van Jan Slauerhoff, de verdoemde dichter die alleen in zijn gedichten kon wonen. 

Slauerhoff (1898-1936) werd in Leeuwarden geboren. Tijdens zijn leven was hij scheepsarts, dichter en schrijver van romans en verhalen. Door zijn onrustige natuur voelde hij zich nergens thuis. Alleen in zijn gedichten kon hij wonen. Was hij op het land dan wilde hij naar zee, was hij op zee dan wilde hij naar het vaste land. Misschien was het eiland Vlieland de enige plek waar hij tot rust kwam.
Deze onzekere, breekbare man worstelde met zijn ambities en verlangens, werd gekweld door geldzorgen en verloren liefdes, maar als arts was hij vol zorg voor zijn patiënten. Hij was slordig, nonchalant en provocerend.
Hij schiep chaos in de orde en werd gedragen door een heimwee naar het onbereikbare.
De Dorpskerk Huizum wijdde in 2018 een groot project aan de dichter en organiseert jaarlijks de Slauerhoff Lezing. Dit keer gebeurt dat in de vorm van een theatrale vertelling.
Met levensgrote poppen en maskers brengt Peter Vermaat zijn verhaal over de dichter tot leven. Hij koos het oudste monument van Leeuwarden uit voor deze primeur.
Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker.

Kaarten zijn uitsluitend bij de ingang verkrijgbaar.

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).