Ondernemend

Zomervakantie activiteiten: Bruinvissen & BLOCBIRDS

In de laatste week van de zomervakantie zijn er activiteiten in het Natuurmuseum Fryslân. Zo kunnen kinderen het bruinvis-kwartetspel spelen of een memoryspel over BLOCBIRDS.

Kwartet!
Sinds de opening van de OnderWaterSafari staat er in het Rabobank Atrium een groot bruinvisspel. Dit bordspel lijkt erg op ganzenbord, maar nu met bruinvissen in de hoofdrol. Bruinvissen komen voor in de Noordzee en incidenteel ook in de Waddenzee. Vroeger noemde men alles wat in zee zwom een vis en alles met een donkere kleur bruin. Een bruinvis is echter geen vis en ook niet bruin. Het is een kleine tandwalvis, die sterk doet denken aan een dolfijn. Ze buitelen niet door de lucht en je ziet ze daarom bijna niet, hooguit een rugvin die uit het water steekt. Hoog tijd dus om eens wat meer te weten te komen over dit ‘zeevarken’ zoals de bruinvis vroeger werd genoemd.

Kinderen kunnen naast het bordspel een kwartetspel doen met de bruinvis in de hoofdrol. Al doende kom je heel wat te weten over deze soort. Wist je bijvoorbeeld dat er wel zeven verschillende bruinvissen zijn? Naast de gewone bruinvis is er onder andere ook de Californische bruinvis, de brilbruinvis en de roze bruinvis. Wereldwijd zwemmen er ongeveer 700.000 van rond.

Memory
Daarnaast is er een speciaal BLOCBIRDS memory spel. In de expositie BLOCBIRDS zijn met behulp van gekleurde vlakken composities gemaakt van allerlei vogels. In het memoryspel moet je bij de BLOCBIRD de bijbehorende vogel zoeken.

De activiteiten zijn er doorlopend van  17 t/m 25 augustus.