Sport

Prestaties SGC turnsters op eerste plaatsingswedstrijden

In de voorgeschreven oefenstof turnden onze deelnemers in Leeuwarden een eerste wedstrijd met kans op doorstroming voor de Friese finale. Maar voordat ze daar aan toe zijn moeten ze eerst voldoende punten halen op de meerkamp en het liefst het podium op voor een felbegeerde medaille.

De jongste van onze SGC turnsters Romy Dijkstra veroverde een 5e plaats. Bij de pupillen was het Doreen de Jong (zie foto sportpagina)die goud won op niveau D3. In dezelfde categorie werd Mirte Kingma 6e, Tessel Riedstra 7e en Idwer Vis 8e. Allemaal een keurige plaats binnen de top 10. Jasmijn Terpstra won een bronzen medaille bij de pupillen in niveau D4 en Silke Feenstra eindigde als 7e.

In het niveau D2, eveneens pupil,  zat Femke Andringa heel dicht bij het podium. Ze werd op een paar tiende verschil 4e. Ilse van de Galien werd 6e, Vera Althuisius 11e en Sophie Kuiper 14e. Deze meiden turnen voor het eerst vanuit de selectie van onze vereniging. Een hele stap qua niveau en dus een hele prestatie. Verder behaalde Chanel Leenheer een 17e plaats. Mare Achterberg zat ook dicht bij podium met een 5e plaats en haar turnmaatjes Willemijn Efdé en Amarens van der Val werden 7e en 8e.

In categorie jeugd 1 D3 turnde Marianne Valk een prachtige stabiele wedstrijd en mocht met het goud naar huis. Sara Osinga eindigde op een nette 5e plaats.

Dan komen we bij de selectie turnsters die hun routine draaien op keuze niveau.

Zij puzzelen hun eigen oefening in elkaar die aan alle eisen moet voldoen via een niveau lijst. Zij kunnen zich met deze wedstrijden plaatsen voor zowel een meerkamp Friese finale maar ook per toestel. De toestel finale betekent dat ze zich moeten plaatsten binnen de top 4 per toestel. Mare Boomsma turnt dit jaar op het hoogste niveau binnen onze vereniging. Zij turnt in de categorie senioren niveau F. Een keuze niveau waar zeker onderscheid gemaakt kan worden in stijl. Het totale pakket van presentatie en perfect uitvoeren van elementen komt hier samen. Een uitdaging is het zeker en ze heeft laten zien dat het met haar presentatie in stijl helemaal goed zit. Ook het kunnen tonen van nieuwe elementen ging ze niet uit de weg en mag met mooie tips van de jury verder trainen voor de tweede wedstrijd. Voor nu een 13e plaats behaald.

Een thuiswedstrijd in Stiens was het voor de dames Mireille Klok en Naima van der Loosdrecht een mooie wedstrijd van beide meiden die laten zien dat wilskracht en goede voorbereiding je weer laat turnen zoals je graag wilt. Voor het eerste in het keuze niveau H jeugd 2. Mireille is al zeker van een finale op vloer en Naima op vloer en balk. Eline Krol en Laura Feenstra turnen bij de Senioren niveau G. De eisen worden steeds scherper en dat werd ook zichtbaar op de wedstrijdvloer. Beide dames hebben hun best gedaan en Eline heeft zich nu al geplaatst voor de finale op sprong en vloer.

Noa Marlon Oosterhoff en Mariëlle Valk turnen junior niveau H. Noa liet een hele nieuwe brug oefening zien maar was het beste op vloer en balk. Al twee toestelfinales in the pocket. Mariëlle komt voor het eerst uit voor SGC en zij eindigde op de 4e plaats met meerkamp medaille en heeft zich ook geplaatst voor sprong. Liese-Janne Bremer en Fenne Boomsma turnen junior niveau G. Zij moesten alle zeilen bijzetten en hebben laten zien dat ook zij graag een meerkamp medaille willen winnen. Fenne mocht net als Mariëlle met de 4e prijs naar huis plus een plaatsing op balk en vloer. Liese is al zeker van een finaleplaats op sprong.

Alle turnsters gaan weer verder met het trainen van hun routines. Ze nemen alle tips mee en maken zich op voor de tweede plaatsingswedstrijd. De kansen liggen nog open tot het kunnen winnen van een meerkamp medaille en het plaatsen van de Friese meerkamp en/of toestelfinales