Algemeen

Arrabella Roorda maakt comeback met brons op NK kata

Karateka Arrabella Roorda heeft zaterdag 15 juni haar terugkeer op de tatami (mat) opgeluisterd met een derde plaats tijdens het open Nederlands kampioenschap Shinkyokushin karate in Drachten. De 21-jarige pupil van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens deed mee aan het onderdeel kata (loopvormen). Clubgenotes Marije Sijtsma (38) uit Reduzum en Agnieszka Kepa-Pool (43) uit Hallum eindigden net naast het podium. Aan het toernooi, met ook een kumite-onderdeel (vrije gevecht), deden ruim honderd karateka's mee.

Foto, vlnr: Sensei/coach Arend Mud, Marije Sijtsma, Agnieszka Kepa-Pool, Arrabella Roorda en coach Pietje Peeringa.

 

De in Leeuwarden woonachtige Roorda maakte zaterdag haar comeback op een karatetoernooi. Na in 2015 te zijn gestopt met karate begon het eind 2018 weer bij haar te kriebelen en sinds januari traint de voormalig Nederlands kampioene weer mee bij Iryoku. Momenteel draagt Roorda de witte band; waarschijnlijk doet zij binnenkort weer examen en maakt ze een sprong naar geel, de kleur die Roorda in 2015 droeg.

In Drachten moesten Roorda, Sijtsma (groene band met zwarte slip) en Kepa-Pool (gele band) het opnemen tegen tien andere kataspecialisten, waaronder karateka's met de zwarte en bruine band. De jury beloonde de kata's van Roorda en Kepa-Pool met scores die voldoende waren voor het bereiken van de halve finale. Sijtsma kwam hiervoor slechts een tiende punt tekort. De vier halve finalisten moesten het in duels tegen elkaar opnemen. Zowel Roorda als Kepa-Pool liepen hun kata iets minder goed dan hun opponenten, waardoor zij in de kleine finale tegen elkaar moesten gaan strijden voor het brons. Het Iryoku-duel werd nipt gewonnen door Roorda; drie scheidsrechters gaven haar het voordeel, twee Kepa-Pool.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku (Japans voor wilskracht) werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. Momenteel telt de vereniging ruim 120 leden en vijf dojo’s (locaties): vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen behaald op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht). Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioen af en eenmaal werd een Europese titel veroverd. Jaarlijks organiseert de vereniging de Oldehove Cup in Leeuwarden. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.