Algemeen

De laatste tournee van twee grootse komieken

Stan Laurel en Oliver Hardy vormen zonder twijfel het populairste komische duo uit de filmgeschiedenis. De film ‘Stan & Ollie’ gaat over hun tournee in 1953 door Groot-Brittannië en Ierland, de laatste optredens uit hun carrière. Het is een warm portret van twee grandioze rasartiesten die ook gewone mensen blijken. Filmhuis Stiens vertoont ‘Stan & Ollie’ maandag 14 oktober in De Skalm. Aanvang 20.00 uur. 

Laurel was het creatieve brein, hij bedacht alle grappen en grollen, en hij regelde de financiële zaken. Hardy maakte zich niet zo druk. Maar samen waren de Dikke en de Dunne zoals ze vroeger in Nederland genoemd werden, onnavolgbaar.

De film van Jon S. Baird begint in 1937, toen Laurel en Hardy op de toppen van hun roem waren. Stan wil of een verbeterd contract met hun producent Hal Roach of met Ollie voor zichzelf beginnen. Het leidt tot een flitsende dialoog tussen de gebekte Laurel en de bullebak Roach, waar Hardy zich niet mee bemoeit.

Daarna schakelt Baird door naar 1953, wanneer in een somber Newcastle hun tournee begint. De twee hebben geld nodig. Ze hebben diverse huwelijken met bijbehorende alimentaties achter de rug. Hardy gokt te graag op paarden en Laurel drinkt te veel. Maar vakmanschap verloochent zich niet en na een moeizaam begin lopen de zalen vol.

Baird schetst een liefdevol portret van dit duo. Natuurlijk horen daar ook ruzietjes bij. Maar als het erop aan komt kunnen ze niet zonder elkaar. Voor een mooi contrast zorgen hun vrouwen Lucille en Ida die elkaar voortdurend verbaal in de haren zitten.

Steve Coogan en John C. Reilly overtuigen als Stan en Oliver. In hun loopjes, hun mimiek en hun stemmen Wie goede herinneringen bewaart aan het oeuvre van Laurel en Hardy mag ‘Stan & Ollie’ niet missen. Want ook in hun nadagen bleken het nog steeds grote artiesten.

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl