Algemeen

Is uw huisdier goed op gewicht?

Overgewicht bij huisdieren, het lijkt in sommige gevallen misschien ‘schattig’ of ‘aandoenlijk’, maar in werkelijkheid is het een vervelende aandoening die veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In Nederland is het percentage van het aantal huisdieren met overgewicht ongeveer 35%.

Teveel aan energie

Overgewicht of obesitas wordt ontwikkeld door een te veel aan energie. Kort gezegd: er komt te veel in en gaat te weinig uit. De overgebleven energie zet zich om in lichaamsvet. De balans tussen voeding en beweging is dus erg belangrijk. Er zijn echter zaken die meespelen in deze balans. Sommige rassen of groepen dieren zijn gevoeliger voor overgewicht. Denk hierbij aan oudere dieren, dieren met een andere aandoening en gesteriliseerde of gecastreerde dieren. 

Wat kun je doen 

Wanneer er is vastgesteld dat uw huisdier aan overgewicht lijdt, is het tijd om daar aan te gaan werken. Weeg het voer (als u dat nog niet deed) iedere dag af, zo weet u precies wat er in gaat. Als uw huisdier gewend is om snacks te krijgen, trek dat dan wel af van de hoeveelheid voer die het dier zou krijgen. Of gebruik dezelfde voeding als een snackje. Zorg daarnaast voor voldoende beweging, bij honden is het gemakkelijk om een extra stuk te gaan wandelen. Bij katten kan zorgen voor extra beweging soms wat lastiger lijken. Een mooie optie is om dagelijks een poos met uw kat een spelletje te spelen, als een kat dat nog niet gewend is, kan het nodig zijn dit samen op te bouwen.

Gratis gewichtscheck

In september is het tijd voor de jaarlijkse gewichtscheck bij Elke Dierenarts Terpelân. U kunt deze gehele maand een afspraak maken met de assistente om samen te kijken hoe het er voor staat met het gewicht van uw huisdier. Zij kan u, wanneer dat nodig is, passend advies geven om er weer voor te zorgen dat uw dier goed op gewicht is. Elke dierenarts Terpelân is gevestigd aan de Hoofdstraat 25 in Blija en telefonisch bereikbaar via 0519-561322.