Algemeen

Kun je ook beleggen in… katten?

Wij Nederlanders houden van onze huisdieren. Van katten tot honden tot parkieten, bijna ieder huis heeft wel een huisdier. Ongeveer een kwart van alle huishoudens heeft een kat. In totaal hebben we dus bijna 3 miljoen katten in Nederland!

En hoewel we als Nederlanders van geld besparen houden, houden we als Nederlanders minstens zoveel van geld sparen. En een manier om geld te sparen is om het te beleggen. En dat kan dus nu ook in huisdieren. Maar met zoveel opties op de beurs kun je soms het bos door de bomen niet meer zien.

Beheerd of zelf onderzoeken

Om die reden kun je besluiten om zelf je onderzoek te doen naar goede investeringen. Zo kun je de meest uiteenlopende niches vinden waar men geld in steekt. Bijvoorbeeld dus in katten of honden, of breder: in huisdieren.

 

Als je dit begint te duizelen, en je niet al je tijd wil steken in de zoektocht naar het perfecte aandeel, kun je gebruik maken van saxo wealth care, waar je geld voor jou belegd wordt.

 

Zo heb je meer tijd voor andere dingen, bijvoorbeeld voor je huisdier. Of je hebt eens tijd voor een tripje naar het lokale Kattenhotel in Oudebildtzijl.

Huisdieren voeder

Oke, dan weer even terug naar die aandelen in huisdieren. Op de aandelenmarkt gaat het niet lukken om direct in een huisdier te investeren, maar wat wel kan is aandelen aanschaffen die zich bewegen in de markt voor huisdieren.

 

Zo zijn er bedrijven die kattenvoer of hondenvoer produceren.  Veel van deze bedrijven vallen onder de grootste multinationals voor consumentenproducten, zoals Colgate-Palmolive dat Hill’s Pet Nutrition bezit, of Unilever dat recent met een huisdieren merk in Brazilië is uitgekomen. En dit is waar het interessant wordt voor een belegger met een lange termijnvisie!

Groeimarkten

Het lijkt op het eerste gezicht een luchtig en enigszins grappend onderwerp. Stel je eens voor, je raakt aan de praat met iemand op een borrel en je gesprekspartner vertelt jou dat ze in huisdieren investeren!

 

Maar als je je realiseert dat de groeiende middenklasse in landen als Brazilië of China zich meer luxe kan permitteren, dan is het geen dom idee om te onderzoeken of men daar ook meer huisdieren gaat houden. En die dieren hebben voeder nodig.

 

Is dit waarom Unilever haar pijlen heeft gericht op een nieuw merk voor huisdieren voeder in Brazilië? Het zou zomaar kunnen dat men in Brazilië net zo gek raakt van huisdieren als wij in Nederland, waar we 27 miljoen huisdieren houden.

 

Zo zie je dus dat er achter de meest vreemde en op het eerste gezicht lachwekkende onderwerpen een hele industrie zit waar men in kan beleggen via directe aandelen, of thematisch ETFs die zich toeleggen op precies één onderwerp. Wie weet of er al een ETF voor katten of honden bestaat!