Algemeen

Lezing Linnenhandel en Lapkepoepen

Op zondag 6 oktober om 15.00 uur organiseert het Fries Landbouwmuseum een lezing over ‘linnenhandel en Lapkepoepen’. De lezing is één van de vier activiteiten die het Fries Landbouw Museum met medewerking van Tresoar organiseert bij de expositie ‘Hollandgänger’. De lezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis, "Man en Vrouw".

Foto: Beeld van de Lapkepoep in Hopsten Duitsland

Inleider George van der Peet gaat o.a. in op het leren van een vak binnen een familiebedrijf en de vrouwenrol in een dergelijk bedrijf. Ook vertelt hij over de geschiedenis van de textielhandel door de eeuwen heen, en geeft antwoord op de vraag waarom juist Fryslân zo aantrekkelijk was voor de Duitse trekhandelaren.

Verrassend is de rol die Leeuwarden speelt als cultureel- en uitgaanscentrum voor Duitsers in Nederland. Een voorouder van cabaretier Paul van Vliet was een kleermaker uit Hessen. Wat zou zijn familiegeschiedenis zijn? George van der Peet werkt bij de Stichting Hannekemaaierspad, die is opgericht om cultuurhistorisch waardevolle paden te bewaren.

Op deze middag is het Historisch Reisbureau van Tresoar vanaf 13.00 uur aanwezig in het museum. Bezoekers kunnen bij Tresoar-medewerkers terecht voor genealogische vragen zoals: Hoe zet ik een stamboom op of hoe kom ik erachter of ik Duitse voorouders heb? Het Historisch Reisbureau werkt mee aan dit project omdat veel families in het Duitse Emsland en in de provincie Fryslân nazaten zijn van de arbeidsmigranten. De entree bedraagt 10 euro incl. museumbezoek en 2 consumpties .

De ‘Hollandgänger’ waren de zogenaamde Hannekemaaiers en Lapkepoepen.De eersten werkten onder meer in de landbouw en de turfwinning. De Lapkepoepen handelden in linnenwaren. De expositie is nog tot en met 15 december te zien.