Algemeen

Lieuwe v.d. Werff één van de winnaars junioren competitie kaatsen

Tekst: Jan Braaksma sr | Foto's: Henk Bootsma

Lieuwe van der Werff (Koarnjum), Auke Boomsma (Morra) en Evert Pieter Tolsma (Winsum) zijn vrijdag op in 'smûk' Sjûkelân winnaar geworden van de dit jaar in het leven geroepen junioren competitie.

Zij waren in de finale net ietsje sterker dan Christiaan Stremler (Exmorra), Wessel van der Woud (Goutum) en Pieter Jan Leijenaar (Exmorra). getuige de 5-4 en 6-4 nederlaag. De winnaars krijgen in het kaatsjaar 2020 een lease-auto tot hun beschikking. Evert Pieter Tolsma won bovendien het totaalklassement, berekend over zeven wedstrijden.

De finale ging redelijk gelijk op en tot drie eersten gelijk zat er weinig licht tussen beide parturen. Daarna pakte trio Lieuwe van der Werff twee bordjes op rij. De formatie van Christiaan Stemler kwam nog terug tot 5 om 4 maar verder liet de latere winnaar het niet komen. Op 5-4 en 6-4 trok Auke Boomsma de partij naar zich toe met een zitbal.

Het was trouwens nog een dubbeltje op de kant of trio Van der Werff had de finale niet eens gehaald. Harmen Schuitmaker, Hielke Beijering en Laas Pieter van Straten zaten lang aan de goede kant van de score. Op 4-3 en 4-0 lag de winst voor het grijpen maar een inschattingsfout op de bovenlijn van Hijlke Beijering kostte hen uiteindelijk de kop. Inplaats van 5 om 3 werd het twee spel gelijk en die klap is de formatie niet meer te boven gekomen. Op 5-5 en 6-2 sloeg Van Straten de bal buiten de lijnen.

In de andere halve finale won trio Christiaan Stremler vrij eenvoudig van Julian Faber, Wytze Wassenaar en Roel Pieter de Jong. Tot 2-2 en 6-6 waren beide parturen in evenwicht. Daarna pakte partuur Stremler vier eersten op rij en daarmee de partij.

De competitie is opgezet door de PC en de KNKB om jonge kaatsers (16 tot en met 21 jaar) aan te moedigen door te gaan met kaatsen. Veel kaatsers stoppen als zij de jongenscategorie moeten verlaten. Voor hen is deze competitie in het leven geroepen. Aan de bond om deze competitie nu meer handen en voeten te geven.