Algemeen

Meer thuisbevallingen in Coronatijd bij Verloskundigepraktijk Stiens

Al meer dan 15 jaar is de Verloskundigepraktijk Stiens actief in de regio Noord Friesland. Zij bieden volwaardige zorg op kleinschalige en persoonlijke wijze en zijn 24 uur per dag bereikbaar.

“Iedere zwangere uit de regio Noord Friesland is van harte welkom bij onze praktijk”, zegt Marloes, één van de oprichters van de Verloskundigepraktijk Stiens. “Als je begeleid wordt bij een andere verloskundige ben je altijd welkom bij het Echoburo Stiens voor alle zwangerschapsecho’s en met name de 20-weken echo (SEO). Vanaf 16 weken kun je een geslachtsbepaling laten uitvoeren en later in de zwangerschap ook 3D/ 4D en real life echografie. Tijdens de medische echo’s is ook nu altijd 1 begeleider welkom. Uiteraard met mondkapje, gezien de huidige coronamaatregelen.”

Verloskundigepraktijk Stiens springt in op persoonlijke wensen en behoeften. Dat betekent dat je mag bevallen op een plek waar je je op je gemak voelt en op de manier die je aanspreekt. Thuis, in het ziekenhuis, op de baarkruk, in bad of in bed, alles is bespreekbaar.

“Vanaf de 1e lockdown hebben we aanzienlijk meer thuisbevallingen gehad,” vertelt Marloes, “Veel mensen wilden liever niet naar het ziekenhuis in deze coronatijd, met kans op besmettingen. Vooral het aantal badbevallingen is toegenomen. Het warme water werkt pijnverlagend en ontspannend.”

De meeste vrouwen die in verwachting zijn, krijgen het advies te wachten met een coronavaccinatie tot na de zwangerschap. Maar voor twee groepen is een prik wél verstandig. Het gaat om zwangere vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of ernstig overgewicht. Ook voor zwangeren die veel worden blootgesteld aan corona, bijvoorbeeld in de zorg, wordt vaccineren aangeraden. Dat adviseert een werkgroep van experts in de gynaecologie en verloskunde en van het RIVM. Het advies gaat alleen over de vaccins van Pfizer en Moderna.

Gynaecologen, verloskundigen en huisartsen kregen de laatste tijd steeds meer vragen, maar hadden niet voldoende informatie om deze te beantwoorden. Met deze richtlijn hoopt de werkgroep meer duidelijkheid te verschaffen aan zorgverleners en zwangere vrouwen.

"We zijn terughoudend met alle zwangere vrouwen nu te vaccineren", licht Christianne de Groot, gynaecoloog aan het Amsterdam UMC en bestuurslid van de NVOG, toe. "Niet omdat bewezen is dat deze groep meer risico loopt. En de theorie geeft ook geen aanleiding dat te vermoeden. Maar omdat zwangere vrouwen niet zijn meegenomen in de testgroepen van vaccinfabrikanten kunnen we de gevolgen voor moeder en kind niet zeker weten."

Dat voor twee groepen nu wel een prik wordt aangeraden, is omdat de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen, zegt De Groot. "Van de groep die al gezondheidsrisico's heeft, weten we dat ze sneller ernstig ziek worden en de andere groep heeft grotere kans op besmetting. Zeker omdat zwangeren bij een besmetting over het algemeen zieker worden dan niet-zwangeren wil je de kwetsbare groepen extra goed beschermen."

De werkgroep geeft ook een advies over vrouwen die borstvoeding geven of die een kinderwens hebben. Voor deze groepen is er geen bezwaar om te vaccineren.

Via de Verloskundigepraktijk Stiens is het mogelijk dat mensen met een kleine beurs of vluchtelingen de eerste benodigdheden, zoals babykleertjes, maxicosi’s, kinderwagens, commodes, gratis kunnen afhalen bij de babybankfriesland. Veel oud-zwangeren hebben hiervoor hun baby-uitzet gebracht.  Wilt u ook babyspulletjes doneren? Na een berichtje kan hetvoor de deur gezet worden bij de Verloskundigepraktijk Stiens, en dan zorgen zij ervoor dat het naar de opslag gaat.

Verloskundigepraktijk Stiens/Echoburo Stiens is gevestigd in het gezondheidscentrum van Stiens, Grieneleane 5V. 

Meer informatie: www.verloskundigestiens.nl, www.echoburostiens.nl, tel. 058 2572075