Algemeen

Ouders en peuters ontspannen samen tijdens Week van de Opvoeding

STIENS – Peuters en hun (groot-)ouders konden woensdagochtend 9 oktober meedoen met de workshop ‘Ontspannen met je kind’ bij het Consultatiebureau in Gezondheidscentrum Stiens. Twee groepen met peuters en moeders, en een peuter met oma konden genieten van een heerlijk relaxmomentje samen op en om de yogamat. “De ontspanning was na afloop van de gezichtjes af te lezen en ook zeker het plezier,” vertelt pedagoog Coby Tijssen van Opvoedpunt Leeuwarden.

Spelender wijs deden ze, via een avontuur door de dierentuin, verschillende yogahoudingen en ademhalingsoefeningen. Door bijvoorbeeld het uitbeelden van diverse dieren en bomen: welke houdingen en kwaliteiten kunnen wij van ze leren? Soepel als een sissende slang. Sterk als een leeuw. En stevig als een boom. De rustgevende adem werd geoefend door het samen overblazen van bloemblaadjes en door de eigen knuffel op de buik te laten bewegen: hoe voel jij je buik op en neer gaan? Met lekker liggen onder een dekentje, met een beeldend verhaal erbij voor meer verbinding, en daarna een kopje thee en nog even lekker kleuren, werd het uurtje afgesloten.

Samen ontspannen
De (groot-)ouders konden ervaren via de ademhalingstrucjes, een kriebelmassage en samenwerkingsoefeningen hoe je een fijn moment samen met je kind kunt hebben en meer rust kunt creëren. Ouders vertelden na afloop dat het samenzijn met hun kind hen erg aansprak. “Leuk, spelenderwijs samen ontspannen! Ik denk dat we met bepaalde oefeningen thuis wel wat kunnen voor het slapen gaan.”

Opvoedpunt Leeuwarden
De activiteit werd, in het kader van de Week van de Opvoeding, georganiseerd door het Opvoedpunt Leeuwarden samen met internationaal gecertificeerd kinderyoga- en kindermeditatiedocent Doortje van der Molen van VeerKrachtig. Het Opvoedpunt Leeuwarden is de plek voor alle ouders binnen onze gemeente met opvoedvragen en verzorgt al enkele jaren deze speciale week in de gemeente Leeuwarden.  

Veerkrachtig
Onze dagen zijn druk. Gehaast. Van te veel stress voel je je ongelukkig. En het is ongezond ook. Hoe leer je daarmee omgaan? Internationaal gecertificeerd kinderyoga- en kindermedatiedocent Doortje van der Molen leert kinderen en hun begeleiders beter ontspannen. Ze leert kinderen hoe je baas wordt over je eigen brein en tegelijkertijd je lichaam traint! Om rust, concentratie, creativiteit en zelfvertrouwen te bevorderen. Een pauze-moment in onze hectische maatschappij. Omdat je in de stilte, zonder de ruis van alledag, jezelf pas echt leert kennen. Een positieve les waar je je hele leven profijt van kunt hebben!

“Als we de nieuwe generatie kinderen nu tools meegeven om beter met hun emoties en stress om leren gaan, dan krijgen ze uiteindelijk meer grip op hun eigen gevoelsleven (brein). Zodat ze hun eigen grenzen én wensen beter leren aangeven. Want het is juist zo fijn om te zijn wie jijzelf bent!”